Johnny Fagerlund. Foto: Jens-Erik Larsen

Slut med ølsalg og smagsprøver på Rønne Havn: Bryggeri må ikke sælge til private

– Vi skal nok klare os. Vi har en fin butik i Torvehal Bornholm. Jeg synes bare, det er ærgerligt, at jeg hver dag skal stå og fortælle turister, at de ikke må købe noget her. Jeg siger hvorfor, og det er folk meget uforstående overfor.

Det siger Johnny Fagerlund, direktør for bryggeriet Small Batch Bornholm, som har lukket for udskænkning af smagsprøver og salg til private kunder fra bryggeriet på Skansevej på Rønne Havn.

– Rønne Havn har forbudt os at sælge til private i vores butik. Vi må ikke udskænke noget øl overhovedet. Vi har derfor lukket vores bottle shop og sat et skilt på døren, hvor vi henviser til torvehallen, hvor vi har en butik i stedet for. Vi er glade for, at vi har fået lov til at lave to ugentlige rundvisninger samt lukkede arrangementer, hvor vi kan give en smagsprøve. Men vi synes bare, det er synd for den oplevelsesøkonomi, vi prøver at lave på Bornholm, at man kvæler et tiltag som dette, siger Johnny Fagerlund.

– Ethvert andet bryggeri i hele landet, inklusive dem på havne, både sælger og udskænker øl fra deres lokaler. Det er en del af det at have et bryggeri i vores størrelse. For os er det rigtig ærgerligt. Det er ikke kun på grund af det salg, der følger med, det er lige så meget vores markedsføring, og jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke kan få love til at bidrage på denne måde til vores renomme som fødevareø, siger Johnny Fagerlund.

Direktøren understreger, at man selvfølgelig vil følge Rønne Havns retningslinjer.

Har ikke været tilladt

– Vi har nogle tydelige regler for udskænkning og privatsalg på området, så Small Batch har aldrig haft lov til at have en fysisk butik med privatsalg og udskænkning, siger Thomas Bendtsen, administrerende direktør for Rønne Havn.

– Vi har givet en midlertidig dispensation, hvor de for eksempel under coronakrisen har spurgt, fordi de var ved at brænde inde med et stort lager, og også i forbindelse med deres rundvisninger, hvor der er mulighed for at servere smagsprøver, tilføjer Thomas Bendtsen.

Hvad er problemet i, at bryggeriet har serveret smagsprøver og solgt øl til private?

– For det første har vi en masterplan, hvor vi har forskellige aktiviteter på havnen. I det område, hvor de ligger, skal vi til at håndtere store vindmøller med videre, og der ønsker vi, at vi har en professionel havn, hvor vi ikke blander de forskellige ting, også af hensyn til sikkerheden. Vores kunder har et krav på, at vi bliver mere og mere professionelle i forhold til de ydelser, vi sælger, siger havnedirektøren.

Håndhæver reglerne

Har der været episoder?

– Nej, ikke som vi har noteret os. Det er noget med, at vi planlægger hvilke aktiviteter, vi har på de forskellige områder. Det er jo ikke anderledes end det, kommunen gør igennem en lokalplan. Og området her er udlagt til havnedrift, siger Thomas Bendtsen.

Betyder det så i virkeligheden, at der ikke kan ligge et bryggeri på stedet?

– Vi har aldrig givet tilladelse til, at der kunne åbne en butik, og heller ikke til et bryggeri. De har lejet sig ind hos Espersen, og vi har valgt at sige, at det er i orden, at der er noget engrossalg. Hvis de har nogle problemer med privatsalg på havnens område, kan jeg kun opfordre dem til til at henvende sig til Espersen, som til fulde kender regelsættet.

– Vi bliver også nødt til at håndhæve reglerne, så det er ens for alle, så vi ikke pludselig har diskoteker og andet på området, slutter Thomas Bendtsen.