Søren Rasmussen, indehaver af rejsebureauet Albatros, tilbringer corona-tiden på Bornholm. Foto: Berit Hvassum.

En af rejsebranchens store profiler er gået i flyverskjul på Bornholm: Med corona tæt inde på kroppen

Søren Rasmussen, 67, er i flyverskjul på Bornholm i disse måneder. Manden, der i 1986 stiftede rejsebureauet Albatros sammen med sin hustru, geografen Berit Willumsgaard, har stort set trukket sig ud af den daglige drift og bruger nu det meste af tiden på at skrive bøger. Om biologi, om natur, om rejser og eventyr.

Til daglig har Søren Rasmussen base i Holte, nord for København. Men siden midten af marts har han opholdt sig i parrets feriebolig på Hasle Marina.

Det er ikke normalt. Søren Rasmussen har tilbragt det meste af sin voksne tilværelse på vej fra den ene verdensdel til den anden, og det månedlange ophold på Bornholm er da heller ikke drevet af lyst alene.

– Jeg plejer kun at være her om sommeren. Men jeg har en arvelig sygdom, så min lungekapacitet er ikke så god. Hvis jeg får corona, er jeg ikke sikker på, at jeg overlever, siger Søren Rasmussen.

Det kan ikke blive værre

Udenfor vinduerne i den højloftede stue har han udsigt til havet og den lavt bevoksede skrænt, der strækker sig langs kysten nord for marinaen. Bølgernes slag mod den stenede kyst kan høres alle døgnets 24 timer. Ellers er her ro.

Søren Rasmussens kommende bog handler om Corona-virussen, og han har flere indfaldsvinkler. Udover at være i risikogruppen, er han biolog. Og han lever af at sælge rejser. På bare to måneder har den usynlige, hurtigtspredende virus tvunget både ham selv og virksomheden til at ændre kurs flere gange. Og lige nu står alt stille.

– Fra 10. marts og frem til nu har jeg ikke haft nogen ude at rejse. I januar havde jeg stort set solgt halvdelen af årets omsætning, altså fire-fem hundrede millioner. Men nu annullerer jeg hele lortet, rent ud sagt, og jeg sælger ikke mere. Det kan ikke blive værre, siger Søren Rasmussen, der hentede tusind gæster hjem fra forskellige verdensdele, da epidemien brød ud. For egen regning.

Praktisk talt ruineret

Albatros bløder, ligesom rejsebranchen generelt. Nedlukningen rammer lige ned i tomrummet mellem salg og afrejse.

– Jeg har betalt flyselskaberne herhjemme og ude i verden. Og flyselskaberne betaler ikke pengene tilbage til mig, for de er også på røven. Samtidig skal jeg give kunderne pengene tilbage, siger Søren Rasmussen.

To måneder inde i krisen har Albatros sagt farvel til mere end 30 medarbejdere på hovedkontoret i København. Salgstallene styrtdykker. Bureauet plejer at sende 80.000 danskere ud at rejse om året, men 2020 er indtil videre en uforudsigelig størrelse.

– Hvis jeg får sendt 30.000 afsted i år skal jeg være glad. Men jeg er ikke sikker. Måske ender vi på nul, siger Søren Rasmussen.

Det er uvist, hvor meget Folketingets hjælpepakker vil batte i det store regnskab. Indtil videre har Albatros ifølge Søren Rasmussen tabt i omegnen af 70 millioner kroner på coronakrisen.

– Vi er praktisk talt ruineret, erkender han og griner. Så ryster han på hovedet og trækker på skuldrene.

– Jamen altså, livet går videre. Jeg vil altid kunne beholde mit sommerhus, lige meget hvad der sker.

Bornholm med i bogen

Arbejdstitlen på Søren Rasmussens kommende bog er ‘I coronaens tid’, med en venlig hilsen til nobelprisvinderen Gabriel García Márquez’ klassiker ‘Kærlighed i Koleraens Tid’.

Det ville måske være oplagt at kalde bogen “Kærlighed i coronaens tid”, men emnet er ifølge Søren Rasmussen lidt for alvorligt til den slags løjer.

Bogen er nemlig tænkt som et forsøg på at beskrive den store rolle, som alle former for virus har spillet og fortsat kommer til at spille i den evolutionære udvikling.

Det har ikke meget med kærlighed at gøre. Til gengæld kommer Rasmussens kommende bog til at handle overraskende meget om sundhed, eller måske endda ligefrem en revolution på det medicinske felt.

Og Bornholm har også sneget sig ind i historien, afslører forfatteren.

– Jeg åbner op med egne historier og fortsætter så over i det mere videnskabelige, ligesom jeg har gjort i mine andre bøger. Et afsnit hedder “Påskekrisen” og starter med det rolige liv på Bornholm – langt fra københavneriet – og fortæller, at der er ekstra stille, fordi vi mangler den årlige Trolling–fest. Og ryger så tilbage til påskekrisen 1920, hvor Den Spanske Syge også rammer Bornholm.

Søren Rasmussen. Foto: Berit Hvassum.

Der er natur alle vegne

Søren Rasmussens kommende bog læner sig tæt op af emnefeltet i en af hans tidligere udgivelser, bestselleren “Mennesket i naturen – Naturen i mennesket”, som udkom på Gyldendal i 2016. Her tager han udgangspunkt i vores tendens til at føle at vi mennesker ikke er en del af naturen. At naturen er noget, som vi kigger ud på fra vores hus.

Det er meget langt fra sandheden, mener Søren Rasmussen.

– Mennesket er en integreret del af naturen. Vi kan aldrig komme fri af naturen. Selv en asfaltvej er natur. Der er natur alle vegne. Og bakterier udgør 50 procent af hele biosfæren, siger han.

Der er milliarder og atter milliarder i bakterier i den menneskelige organisme, påpeger Søren Rasmussen.

– Ja, og så er der dem uden om os. Hvis du graver i jorden, findes der ti milliarder bakterier i en teske. Som vi ikke ved noget om. Og alle bakterier har deres egen virus. Så dem er der endnu flere af. Virus er noget af det mest omfattende, der overhovedet findes. Det er et helt univers. Men de er svære at få hold på. Vi ved ikke ret meget.

Virus med potentiale

Søren Rasmussen vil i den kommende bog forsøge at komme noget af den store uvidenhed til livs. For corona-virussen COVID-19 er kun én ud af utallige virusvarianter.

Og nogle af dem kan, hvis de anvendes rigtigt, vise sig at rumme nøglen til helbredelse af nogle af de mest livstruende sygdomme i verden.

– Den virus, der findes i vores DNA, indeholder formentlig et enormt potentiale. Virus spiller allerede en rolle i kræftforskningen. Man bruger virus til at få stoffer ind i bakterier eller i kræftsvulster.

Den behandlingsform kommer vi til at se rigtig meget af i fremtiden, forudser Søren Rasmussen.

– Måske som afløser for penicillinen, når vi har slidt den fuldstændig i stykker. Og er blevet immune.

Biografi

Søren Rasmussen er 67 år og uddannet biolog fra Københavns Universitet.

Han har siden 1986 drevet rejsebureauet Albatros sammen med hustruen Berit Willumsgaard, og har desuden et omfattende forfatterskab bag sig.

I begyndelsen var Afrika udkom i 2011, Mennesket i Naturen – Naturen i Mennesket i 2016, mens den seneste udgivelse, Østen for Solen – Rejser i tiden, udkom i 2018.

Søren Rasmussen er desuden forfatter til Polarhåndbogen.

Mennesket i Naturen udkommer snart i England med titlen Roaming Sapiens.

Albatros

Albatros Travel er Danmarks største rejsebureau for oversøiske rejser med dansk rejseleder.

Der er cirka 130 ansatte på bureauets hovedkontor i København, men arbejdsstyrken tæller mere end tusind ansatte på verdensplan.

Udover ekspeditioner og grupperejser, som er bureauets kerneprodukter, har Albatros siden 1998 afviklet maratonløb på blandt andet Den Kinesiske Mur.

Albatros’ omsætning har de seneste år ligget i underkanten af en milliard kroner. I 2018 og 2019 kom bureauet ud med et overskud på henholdsvis 45 og 37 millioner kroner.