Naturforening dybt forundret: Politisag og ankesager er ikke afgjort før ny tilladelse gives

Naturforening dybt forundret: Politisag og ankesager er ikke afgjort før ny tilladelse gives
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 6. JUN 2020 • 18:43
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
6. JUN 2020 • 18:43
– Vi synes, det er fuldstændig hen i vejret, siger Jens Christensen, næstformand i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, om en ny dispensation, som Kystdirektoratet har givet til ejeren af ejendommen på Fyrvejen 11 ved Dueodde.

Direktoratet har givet ejeren lov til at bygge en tilbygning mod nord fra den eksisterende fyrbygning 8,5 meter ud i terrænet.

Naturfredningsforeningen har allerede anket den nye dispensation.

– Hvordan kan de give dispensation, når der ligger både en politisag og en ankesag på samme ejendom, som endnu ikke er afgjort, siger Jens Christensen.

Efter naturfredningsforeningens vurdering vil den ny tilbygning komme til at ligge ind i det område, hvor foreningen mener, at ejeren har fjernet en del af sandklitten - hvilket er ulovligt - og at bygningen kommer til at ligge henover den sti, der historisk har været fra Fyrvejen forbi fyrtårnet og videre ud i naturområdet bag. Stien har været offentlig tilgængelig siden en gang i 1800- tallet som redningssti. Den har den nuværende ejer spærret. Denne sag ligger hos kommunen, som vi ved har anmeldt den til politiet, og herfra er der, så vidt vi ved, ingen svar kommet endnu.

– Vi kan slet ikke forstå dispensationen til en ny bygning. Vi synes, det er helt forkasteligt, siger Jens Christensen.

– Hans udbygning forudsætter jo, at klitten er væk. Hvis klitten var reetableret kunne han ikke bygge der. Hvis man bare accepterer, at en grundejer graver klitten væk, hvad skal vi så med strandbeskyttelsesreglerne? Så kan andre sommerhusejere jo gøre det samme, og det er der mange, som gerne vil. Vi har rigtig mange ansøgninger og sager i Dueodde-området.

Kystdirektoratets forholder sig i sin dispensation kun til strandbeskyttelseslinjen.

– De forholder sig ikke til bortgravning af klitten eller til politisagen, siger Jens Christensen og det er det, der vækker dyb undren hos Danmarks Naturfredningsforening

– Det handler kun om strandbeskyttelseslinjen. Myndighederne taler åbenbart ikke sammen og Kystdirektoratet forholder sig ikke til, at der kører en sag på samme ejendom hos Miljø- og Fødevareklagenævnet samt en politisag. Det er noget rod og mangelfuldt myndighedsarbejde.

DN mener, at hvis ejendommen var helårsbeboet, så administreres strandbeskyttelsesreglerne lempeligere.

– Men efter vores opfattelse er der ikke tale om helårsbeboelse, siger Jens Christensen.

Danmarks Naturfredningsforening mener også, at Kystdirektoratet måske endda er klar over, at der er andre sager.

– I bemærkningerne til afgørelsen om tilladelse til ombygning refererer de selv til den anden sag (om bortgravning af klitten).

Ejeren har jo ikke overhovedet reetableret klitten, og der er ikke udsendt nogen afgørelse, men det viser, at de selv er klar over at der verserer en anden sag.

Helt overordnet ærgrer det Jens Christensen, at foreningen ikke fik medhold i anken vedrørende bygningsændringer.

– Men sådan er spillets regler. Men i forhold til den nye sag, så kunne han ikke bygge ud, hvis klitten var reetableret som den skal. Så den afgørelse har vi anket.
Tre sager:

Der er nu tre verserende sager på ejendommen på Fyrvej.

En politisag om ulovlig skiltning - på begge sider af ejendommen.

En klage over Kystdirektoratets dispensation til byggeri og terrænændringer indenfor 300 meter strandbeskyttelses-zonen.

Bl.a. vejomlægning og bygningsændringer

Samt en klage over at Kystdirektoratet har givet dispensation til en helt ny bygning i området.