Foto: Jens-Erik Larsen

Levende musik på Plejecenter Snorrebakken: Sol og regndråber i de gamles øjne

– Jeg foretrækker klassisk musik, og jeg er glad for Phillip Faber. Men jeg synes, det her er festligt. Det skulle bare have været solskin. Det kunne vi alle ønske. Bare ingen bliver forkølede.

Det siger 93-årige Bente, der sidder lidt i læ for den hårde blæst lørdag eftermiddag ude på det grønne areal mellem afdeling C og D på Plejecenter Snorrebakken i Rønne. Her underholder Oldemorbandet i en lille times tid med gode danske sange, dansktop, sømandsviser og den slags.

“Det er i dag et vejr, et solskinsvej”, indleder bandet og prøver at synge solen frem. Den titter ind imellem frem, men det gør regndråberne også. Dog ikke værre end, at der lokkes mange smil frem hos de ældre, der bliver flere efterhånden som koncerten skrider frem. Nogle pårørende kommer til, og stemningen er god.

“Træk en gammel sweater på”, lyder det i den næste sang, “Tag med ud og fisk”, og de ældre er da heldigvis også klædt godt på, for temperaturen er efterårsagtig.

Lidt fængselsagtigt

Bente er glad for arrangementet og for, at der sker noget på plejecentret.

– Vi har været lukket inde siden i marts. Det har været lidt fængselsagtigt, og jeg har ikke kunnet tage til Rønne. Når vi har haft gæster, må man kun sidde udenfor på terrassen. Jeg tror, det har været en hård tid for alle, siger Bente, der glæder sig over at have en niece, der er flink til at besøge hende.

“Hvis det er for koldt, så må I bevæge jer lidt”, lyder det fra bandet. En af medarbejderne tager det som en opfordring og får en lille sving-om med en af beboerne.

Oldemorbandet fortsætter med “Mormors kolonihavehus” med et af oldebørnene som forsanger. Bandet er et familieforetagende af tidligere og nuværende bornholmere, der til daglig spiller i forskellige sammenhænge.

– Min mor, som er dement, bor på Snorrebakken, og min svigermor, der også er dement, er på plejehjem i Roskilde. Vi har tidligere prøvet at spille og synge med dem, og det er så tydeligt, at hvis man spiller de gamle dansktopnumre for dem, så er der en kontakt. Det vækker minder hos dem, fortæller Pernille Mejlvang.

Måske flere koncerter

Pernille Mejlvang har selskab i bandet af en bror, to sønner, den ene søns kæreste samt to børnebørn (oldebørn til beboeren på Snorrebakken – heraf bandets navn).

– Vi er booket på Sjælland også, og hvis koncerten i dag bliver en succes, håber vi at kunne komme til at spille på flere af plejecentrene på Bornholm i nærmeste fremtid, siger Pernille Mejlvang.

Og en succes lader det til at blive trods de vejrmæssige udfordringer.

Bente glædede sig over arrangementet, selv om hun er mere til klassisk musik. Foto: Jens-Erik Larsen