Der var gang i kasseapparatet, da Bornholms Tidende besøgte Allinges nye sæbekone Birgitte Bruun i Bornholms Sæbesyderi. Disken i butikken er bygget af gamle profilbrædder fra Sandvig, og lamperne stammer fra det gamle Allinge Apotek. Foto: Jens-Erik Larsen

‘Tidligere havde jeg besøg af allingeboerne i Svaneke. Nu har jeg besøg af svanekeboerne her’

– Tidligere havde jeg besøg af allingeboerne i Svaneke. Nu har jeg besøg af svanekeboerne her, fortæller Allinges nye sæbekone Birgitte Bruun.

“Nye” er måske så meget sagt. Hun har boet i byen i mange år og har også haft Allinge Havnegrill sammen med sin mand – det var Birgitte, der introducerede stedets berømte flæskestegssandwich. Men at hun laver sæbe i Allinge, det er nyt.

Efter sit flæskeeventyr på havnen startede Birgitte Bruun Bornholms Sæbesyderi i Svaneke, og det er den forretning, som nu er åbnet i nye omgivelser på Kirkeplads i Allinge.

Gang i butikken

Da Bornholms Tidende ser forbi butikken, er der næsten lidt for meget gang i den. Der er så mange kunder, at Birgitte Bruun ikke har tid til at hælde den nyblandende havtornsæbe på forme, så i baglokalet står den og sætter sig langsomt i røremaskinen.

– Sådan har det ellers ikke været, siger hun, da hun igen får tid til at koncentrere sig om produktionssiden af virksomheden.

– Jeg går og producerer her, og så ekspederer jeg et par kunder om dagen. Og så er jeg bare glad og tilfreds, fordi det virker. Her i midten af måneden får jeg personale på – jeg kan godt bruge en personale ekstra, siger Birgitte Bruun og tester sæbemassens konsistens ved at vugge skålen fra side til side.

Kan leve et lykkeligt liv

Sagen er, at hun kun kan arbejde i begrænset omfang, og derfor har hun fået en særlig pension for nedslidte. Pengene, hun tjener på at lave sæbe, bliver så modregnet i hendes pension.

– Det er fantastisk. Jeg kan have et lykkeligt liv. Klokken 12.30 kan jeg gå hjem og sove til middag, siger Birgitte Bruun og får den efterhånden temmelig tykke sæbemasse hældt over i nogle hvide forme. Massen har ikke sat sig helt endnu.

– Folk kører efter den her havtornsæbe. Den kan man vaske sig med, hvis man har hudproblemer. Havtorn henter jeg ude hos Camilla og Mads hos Høstet – jeg forsøger at gøre det så Bornholmsk som muligt. Jeg bruger også rapsolie fra Lehnsgaard.

Sortimentet i den nye Allinge-butik ligner det, som Bornholms Sæbesyderi også havde, da det lå i Svaneke: Masser af håndsæber med forskellige urter og dufte. Dog har Birgitte Bruun nu dristet sig til også at sælge en pumpesæbe. Den bliver lavet af en kollega i Køge.