Mårten og Månberg.

Kunje vi ønte starta me at koncentrera os om hvårdan vi får åbnad Kalk- og Klatmuseet på nordlandet

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj ​så ​ godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en ​hel ​sida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

Nuv hår vi i to månada siddet på hver vårans Isover madrasser i skurvognings, ævlad endahul og ventad på at toppen åf Tjina-snotteren Corona tog åf så vi kunje komma ød på øen ijen og sociålisera os – på afstånd, bevåres. Men nuv overvejer vi sgu om vi skal sjidde ed et stydja og gå i selisolation ijen – verden e jo bleved vanvittig! Fårst ville vi cøkla en tur i bøen får at få gång i åreknuderna – så møder vi Svånekas lokåla McCloud, Strisser Tom, te hest! “Hår I fået de cøkler åf jylemajn?” “Kansje.” “Næsta gång i snakker me ham så fårtæl ham, at der ska reflekser og løjter får og båg!” Så kunje Mårten sefølig ønte næra saj: “Duv hår kansje og fået hestehelgeden der åf jylemajn?” Strisser Tom tråk på skulderinj. “Kansje.” “Næsta gång duv snakker me ham så fårtæl ham, at røvhullet ska sidda bågpå og ønte ovanpå!” Minus 500 kroner på busjetkontoans restan åf månadans – i helgede!

 

Det e vel ønte san, at en rejser saj frå sin soffa i Jyllands, bestiller billetter te Alcatraz Express, passerer femtan broer og brøgger attan tima på Østersjøn får derette at enda på hamn i Rønna og føla saj utryg fårdi dørinj te lokummet et åflåst? Nej, jøsses tjerna da og!

 

Bågette slog vi i skurvognings op på Tidende.dk og væltada lige ing i sågen om katte-kærrinj som hår fået sin helt egan øddandørs septiktånk, da ajle øens katta hår valgt at brøgga hans gård som kattabakka – lækkert nok ellers! Vi hadde engång en hung – en ungerlig krydsning åf en Bulldog og en Shitzu, som vi kajldte “Bullshit” – og den skujle båra så majed som overvaja at sjydda ryg, før hela Reberbånavaj sto me snudderna klaskad mo vinduerna får at holla øja me om vi samlada tærming op. Men katta? Nej, nej, nej, nej, nej, nej – de kanj renda og tømme kadaveret nøjagtig hvor det passer dom, får de e jo “øddadyr!” Præk! Ja, katte-kærinj skujle ha meldt Kattegat Festivallen te politiet, en SSP-konsulent eller nån angen instans istå får at fedta kattana te den andra sidda åf øen og nej – jeras katta hår ønte V.I.P. adgång te at sjidda hvor det passer dom! Som Øjvind Helsekager skriver: “​Sæt relationen til naboerne højere end hensynet til dig selv”. Rattigt, Øjvind!

Apropos at sjidda, så vil Venstres Else Merete Knoopans hå de offentliga lokummer åbnad ijen, så “vores gæster kan følge sig trygge og velkomne i den kommende sæson!” Tjæra Else Merete, kunje vi ønte starta me at koncentrera os om hvårdan vi får åbnad Kalk- og Klatmuseet på nordlandet eller Musikhuzed i Rønna før vi rentægner en ny lokålplån får hvor turisterna kanj tømma rygsækken – så at saj! Det e vel ønte san, at en rejser saj frå sin soffa i Jyllands, bestiller billetter te Alcatraz Express, passerer femtan broer og brøgger attan tima på Østersjøn får derette at enda på hamn i Rønna og føla saj utryg fårdi dørinj te lokummet et åflåst? Nej, jøsses tjerna da og!

Mårten & Månberg sar tak får denna gång og returnerar te skurvognings i en månads selvalgt isolation – eller hvor majet det nuv kræver – ingtil at verden og fankemaj og Bornholm vender tebåga te normålen – får uanset om vi vil ed eller ej, hærger influenzaens bleja fætter, Coronaen stådigvæk! Gonattans og tak te Øjvind! Hvorfår? Åner ed ønte, men det kanj vel ønte skåda.

Horrana

 

 

Mårten og Månberg

er en bornholmsk satireduo, som du kan se meget mere til på facebook.com/martenmanberg

Mårten og Månberg skriver i Bornholms Tidende en gang om måneden.