Mejereti har gået produktionsanlægget efter i sømmene. Arkivfoto: Berit Hvassum

Mælk under mistanke: Mejeriet har gået anlægget efter i sømmene

Myndighederne har de seneste dage ledt efter kilden til det lokale campylobacter-udbrud, der har lagt flere hundrede bornholmere ned med maveonde, og fra starten var Bornholms Andelsmejeri et af stederne, som påkaldte sig Fødevarestyrelsens interesse, da mælken fra mejeriet sælges over hele Bornholm, men ikke forhandles andre steder.

I tirsdags, da opsporingsindsatsen startede efter pinsedagene, besøgte Fødevarestyrelsen mejeriet, fortæller mejeridirektør Per Olesen.

– De har været heroppe og hente vores referenceprøver for to dage siden. Vi har referencer stående af alt, vi har produceret inden for den seneste uge. Prøverne er så sendt til analyse ovre. Jeg har ikke hørt noget om resultaterne endnu, så jeg kan hverken bekræfte eller afkræfte noget, siger Per Olesen.

Campylobacter forekommer ikke sædvanligvis i pasteuriserede mælkeprodukter, og derfor indgår analyser af bakterien ikke i mejeriets rutinemæssige, daglige egenkontrol.

I går – onsdag, hvor produktionen altid står stille – gennemgik mejeriet produktionsanlægget.

– Vi har skilt hele anlægget ad og gået det hele igennem, for selvfølgelig skal vi være på forkant. Typisk kan der opstå en vækst i et pladeapparat, men vi fandt ingen belægninger. Så på nuværende tidspunkt har vi ikke fundet noget, der er galt, siger direktøren.

I nat genoptog mejeriet mælkeproduktionen, og det foregik med Fødevarestyrelsens tilstedeværelse, fortæller Per Olesen, der har været bekymret for, om bakteriespredningen kunne stamme fra mejeriet.

–Det ville selvfølgelig være utroligt kedeligt. Det er det værste, der kunne ske for os. Du skal ikke tro, at vi har sovet godt over det, siger han.

En kilde, hvis familie har været ramt af maveonde hele ugen, fortæller til Bornholms Tidende, at hun har fået at vide af sin praktiserende læge, at familien bør undgå mælk fra mejeri lige i øjeblikket, da mejeriet mistænkes for at være kilden til udbruddet.

De praktiserende lægers formand på Bornholm, Rikke Hjorth Westh fra Allinge Lægehus, slår fast, at hun ikke fraråder patienter at drikke bornholmsk mælk.

– Det er på ingen måde en officiel anbefaling. Det er Statens Serum Institut, der står for sporingsundersøgelsen og kommer med anbefalinger, siger Rikke Hjorth Westh.