Kræmmermarked påŒ Allinge Havn. Foto: Jens-Erik Larsen.

Nu kan du igen møde Bornholms kræmmere

Onsdag kunne kræmmerfolket omsider indtage Allinge Havn – med en måneds forsinkelse på grund af coronanedlukningen. 35 kræmmere stillede deres boder op og lokkede med hjemmestrikket tøj, hæklede bamser, keramik, planter, gamle LP-plader, brugte bøger, Anders And blade og meget, meget andet.

– De har glædet sig til at møde op, fortalte Annelise Lundt, der udover at være blandt Bornholms kræmmere også står for at arrangere onsdagsmarkedet i Allinge.

– Det var, som rejste der sig et jubelråb, da vi igen fik lov at komme her. De fleste af os har ikke set hinanden siden september sidste år. Vi er de samme kræmmere, der kommer hvert år – “de gamle” – og vi har vores faste pladser, sagde Annelise Lundt, der som arrangør havde bagt kage til dem alle.

Indager hele øen

Det er ikke kun i Allinge, kræmmerne fra denne uge vil sætte kulør på gadebilledet. Tirsdagsmarkedet på Skansen i Sandvig startede i tirsdags. Aakirkeby Torv får årets første kræmmerbesøg i dag, torsdag. På fredag er det Nexø, der får besøg, og på lørdag er det Svaneke. Derefter vil der efter planen næsten dagligt blive sat boder op i bornholmske byer, indtil sommeren går på hæld.

Selv tager Annelise Lundt og hendes kræmmer-veninde kun til to-tre markeder om ugen.

– Nogle af os tager til flere af markederne. Det kommer an på, hvad man har lyst til. For vores vedkommende har vi strikketøj, som vi har strikket i vinter. Vi skal helst ikke sælge det hele på en gang, så vi tager kun til Allinge og Aakirkeby, lo Annelise Lundt.

Annelise Lundt. Foto: Jens-Erik Larsen.

Stoler på at folk tager corona-hensyn

For en almindelig onsdag juni-formiddag i corona-tiden var der mange mennesker omkring bordene på Allinge Havn. Og når der senere på sommeren kommer flere turister, vil endnu flere føle trang til at vende porcelæn og bladre i bøger ved kræmmerboderne. Kræmmerne har dog tillid til, at folk kan finde ud af at tænke sig om og navigere i forhold til truslen fra coronavirus.

– Vi har spritten med. Den står på mere eller mindre alle borde. Og så tror vi på, at folk har vænnet sig så meget til tingenes tilstand, at de sørger for at spritte hænder eller have plastikhandsker med. Desuden sidder vi ikke så tæt ved boderne, og der er jo et bords bredde mellem os og kunderne, siger Annelise Lundt.

Corona-situationen lægger op til, at man ved boderne ser mere med med øjnene end med fingrene. Men Annelise Lundt havde forståelse for, at folk naturligvis gerne vil mærke på varerne.

– Man skal jo også lige føle strikket, sagde Annelise Lundt og tog fat i en af sine egne striktrøjer og nussede den mellem fingrene.

Kræmmerne betaler 12.000 kroner til Bornholms Regionskommune for at stå på Allinge Havn hver onsdag hele sommeren. Derfor må Annelise Lundt indkræve 50 kroner fra hver kræmmer pr. onsdag, de stiller en bod op. Tidligere år har der ved sidste markedsdag været et plus på kontoen, og det bliver brugt brugt til at gå ud og spise lokalt.

– Der er en del forskellige restauranter heroppe, og de er alle gode til at give os et godt tilbud, fortalte Annelise Lundt.

Kræmmermarked igen på Allinge Havn. Foto: Jens-Erik Larsen.