Arkivfoto: Berit Hvassum

Hillerød: Værsgo, I kan få vores flygtninge

Regionskommunen får nu en positiv tilbagemelding fra Hillerød Kommune, som gerne afgiver sine syv kvoteflygtninge i 2021 til Bornholm.

Bornholm er nemlig gået i dialog med fire nordsjællandske kommuner – Hillerød, Halsnæs, Rudersdal og Hørsholm – om at modtage 20 flygtninge, som de fire kommuner ellers står til at modtage næste år. Ifølge borgmester Winni Grosbøll skyldes det dels et ønske om at skaffe arbejdskraft til øen – den kan nemlig meget vel om nogle år blive en mangelvare – dels at det er umuligt at opretholde en sprogskole og de dygtige integrationsmedarbejdere, hvis tallet af flygtninge pludselig dykker helt ned på nul i nogle år – hvilket netop er tilfældet i 2021, hvor Bornholm er tildelt nul flygtninge af Udlændingestyrelsen under Integrationsministeriet.

Thomas Elong (V), som er formand for Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalget i Hørsholm Kommune, oplyser, at kommunen i 2021 blevet tildelt op til syv flygtninge.

– Men afhængigt af flygtningestrømmen kan det også være, vi kun får fem eller seks, siger han til Bornholms Tidende.

Hans udvalg behandlede onsdag aften forespørgslen fra Bornholms Regionskommune, og medlemmerne besluttede at sige ja til at afgive de flygtninge, der måtte komme på tale, oplyser han.

– Vi godkendte, at Bornholm kan modtage vores flygtninge, siger han.

Skal det så sendes videre til jeres kommunalbestyrelse med jeres indstilling?

– Nej, vi modtog anmodningen fra Bornholm, og den blev så sendt til vores Erhverv, Beskæftigelse og Turismeudvalg, som jeg er formand for, og som også har ansvaret for integration. Vi godkendte anmodningen i aftes, og så behøver den ikke blive behandlet yderligere politisk. Hvis Bornholm, som de seneste 10 år har haft en befolkningstilvækst på nul eller minus, har brug for flere beboere og også kan bruge det i forhold til beskæftigelsen, synes vi kun, det er en god idé. Så udvalget har enstemmigt vedtaget det. Der var ikke nogen, der sagde nej, siger Thomas Elong.

 

Fakta: Sådan stemte de

Kommunalbestyrelsen stemte den 10. oktober 2019 om, hvorvidt Bornholms Regionskommune aktivt skulle arbejde for, at Bornholm fremadrettet modtager 20 flygtninge frem for Udlændingestyrelsens kvote for 2020 på to flygtninge til Bornholm.

For forslaget stemte 17, nemlig liste A (Socialdemokratiet), F (SF), Ø (Enhedslisten), K (Kristendemokraterne) og V (Venstre).

Imod stemte 5, liste O (Dansk Folkeparti) og W (Bornholmerlisten).

Forslaget blev dermed godkendt.

Kilde: BRK