Aftryk fra lastbiler på Søndre Landevej. Foto: Berit Hvassum

Sorte dækaftryk kom fra lastbiler

“Jeg synes, at I skal gøre jeres research lidt bedre inden I udråber den bornholmske ungdom til nogle bøller.“

Sådan skriver Johnny Gerner til Bornholms Tidende, efter at vi i dagens avis (og i går, tirsdag, på nettet, red.) lancerede en teori om at en række mystiske dækspor på de bornholmske landeveje måske kunne forklares ved at de unge mennesker på øen har genoptaget en gammel (u)vane med at køre ræs på de brede veje.

Nu har vi gjort vores research lidt bedre, og det viser sig at Johnny Gerner har fuldstændig ret: De mærkelige slangespor, der i øjeblikket kan ses på kilometerlange strækninger overalt på Bornholm, stammer hverken fra unge fartbøller, der kører burn out eller laver hjulspind, men fra beskidte dæk på tunge lastbiler.

– Sporene kommer fra asfaltbiler, der kører zig zag for at slide bitumen af dækkene. For ikke at slæbe det ombord på færgen, forklarer Carsten Pedersen, ingeniør i afdelingen for driftsplanlægning i Vej og Park, BRK. Der er de seneste tre uger blevet lagt i alt 6.500 tons asfalt på de bornholmske veje, oplyser Carsten Pedersen.

Bitumen er det bindemiddel der gør asfalten blød, mens den lægges på. Stoffet er oliebaseret og har det med at klistre til dækkene – og den slags vil Bornholmslinjen altså helst ikke have ind på færgedækket. Arbejdet med at asfaltere blev afsluttet i fredags.

 

Bitumen er et sort-brunt termoplastisk stof, som fremkommer som et restprodukt ved raffinering af råolie (jordolie). Bitumen er en naturlig del af de fleste råolier, hvor den findes opløst i de lettere olier. Bitumen er i hovedsagen en blanding af højmolekylære kulbrinter, som normalt opdeles i asfalténer, asfaltharpikser og asfaltolier. Kilde: Wikipedia