Rikke Hjorth Westh. Foto: Berit Hvassum

Praktiserende læger har været i kontakt med hundredvis af syge

De praktiserende læger på Bornholm har ekstra travlt disse dage på grund af det igangværende campylobacter-udbrud, der har gjort mange bornholmere syge.

De færreste med tarminfektionen kommer i fysisk kontakt med praktiserende læger eller hospitalet, fortæller Rikke Hjorth Westh, formand for de praktiserende læger på Bornholm.

– Vi har masser af telefonisk kontakt med syge. Cirka 30 om dagen per klinik. Mange ringer tidligt i forløbet og holder hovedet koldt. Hvis de får det værre, ringer de til os igen – og så er der nogle enkelte, der er så dårlige, at de skal indlægges eller have antibiotika, siger Rikke Hjorth Westh.

Hun er praktiserende læge i Allinge Lægehus, der tirsdag besluttede, at tre ud af de cirka 30 patienter, klinikken i løbet af dagen var i kontakt med, skulle have taget prøver.

Det er hovedsageligt ældre personer, der er så hårdt ramt, at de får brug for behandling, fortæller Rikke Hjorth Westh.

Siden midten af sidste uge

Hospitalet bemærkede et forhøjet antal syge i lørdags og råbte vagt i gevær anden pinsedag, men ifølge Rikke Hjorth Westh begyndte lægehusene allerede at se de første sygdomstilfælde allerede midt i sidste uge.

Over hundrede personer med tegn på tarminfektionen har været i kontakt med hospitalet siden pinseweekenden. I disse tal er de patienter, som kun har været i telefonisk kontakt med de praktiserende læger, ikke medregnet. Idet langt de fleste syge bliver hjemme og venter på, at de får det bedre uden medicinsk hjælp, står det klart, at flere hundrede personer – måske op mod tusind – er påvirket af det bornholmske bakterieudbrud.

– Det er ti procent eller måske færre, der har brug for akut lægehjælp, siger Rikke Hjorth Westh

Har du været ude for det før, at så stor en skare bliver smittet, uden at de kan kobles til samme begivenhed?

– Nej, det er så spredt, men alligevel er det kun på Bornholm, vi har det. Vi er ude for det, når det er virusser, der giver infektioner – for eksempel blandt små børn i børnehaver. Med bakterier er det generelt svært at blive smittet, fordi man ikke smitter mellem hinanden. Det kan man i husstandene, hvis man har virkelig dårlig hygiejne i forbindelse med toiletbesøg, men ellers ser vi det sjældent, at det er så stort.

Mens Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen forsøger at beregne, hvad smittekilden kan være, er den gode nyhed, at tarminfektionen og de udmattende symptomer i løbet af få dage forsvinder.

– Det går stille og roligt i sig selv, og sådan plejer det også at være med infektionen i samfundet, siger Rikke Hjorth Westh og tilføjer, at de syge skal sørge for at få rigeligt at drikke og lidt i maven.

– Det drejer sig om væske, salt og sukker. Bananer, ris og den slags, siger hun.