Der bliver ikke det vante mylder på Cirkuspladsen i år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Nu genfødes Folkemødet

Den 14. juni er sidste frist for at søge jobbet som direktør for Folkemødet, der jo har udskudt festen til juni næste år. “Vi søger dig, der brænder for at udvikle den demokratiske samtale, de demokratiske løsninger og fællesskabet i Danmark”, lyder det i opslaget.

Årets aflyste
Folkemøde
kan blive det
vigtigste
nogensinde

Det er interessant og afgørende, hvilken profil Folkemødet finder frem til, og som vi tidligere har skrevet på lederplads i avisen, er det ikke mindst afgørende, om organisationen vælger at lægge praktisk vægt på visionen om at gennemføre den grønne profil, som på papiret skulle kulminere i 2021. Sikkert er det, at organisationen ved at springe et år over sidder i et eksistentielt vakuum. Spørgsmålet er, om det handlingslammer organisation og sekretariat, at der ikke er et møde at måle sig op imod i år – eller giver det ekstra energi til at sikre omstilling og udvikling, at hele holdet får et ekstra langt tilløb?

Alle, der nærer varme følelser for Folkemødet og anerkender dets betydning for Bornholm, kan med rette sende god energi og karma imod det i disse dage, hvor støvet snart skulle hvirvle op på pladserne. For det regner jo ikke …

Det er afgørende vigtigt, at vi næste år kan fejre 10-års jubilæet med et brag af et arrangement. Det behøver ikke være det største møde. Det med flest aktiviteter eller gæster. Omsætningen behøver ikke slå rekord. Men jubilæumsarrangementet skal sætte sig i deltagernes bevidsthed som en understregning af, at Folkemødet er kommet tilbage. Den oplevelse får de kun, hvis der er en vis portion fornyelse i arrangementet, hvor mødet ikke bare forsøger at efterligne sig selv, men derimod forsøger at genføde tanken om, hvordan fællesskabet Danmark næres bedst gennem samtale og dialog. To ting, verden i den grad har brug for i denne tid.

Det er vigtigt at understrege, at ånden ikke er død, og at noget støv måske ligefrem vil blive hvirvlet op på pladserne i næste uge. For ikke alle kan lade være med at søge mod Allinge, det står allerede nu klart. På Facebook fremgår det, at repræsentanter for diverse organisationer dukker op, selv om mødet er aflyst. De har booket overnatning og vælger at tage af sted. Andre supplerer med et par dage ekstra og laver en ferie ud af det.

Så selv om forsamlingsforbuddet stadig står ved magt i næste uge, så vil der være mennesker i byen, og dialogen vil rejse sig. Forsigtigt. Tøvende. For hvem sætter retningen, og hvor skal vi hen – nu der ikke er noget program. Det er helt grundlæggende spørgsmål, og måske den kommende direktør skulle være med på en lytter.

Årets aflyste Folkemøde kan på den måde blive det vigtigste nogensinde. Fordi organisationen er slået tilbage til nul og skal gentænke sig selv. Og fordi de, der dukker op alligevel, repræsenterer nogle kerneværdier, som mødet skal bygge på.