En række stadions – herunder Allinge Stadion – skal fremover passes af det kommunale Vej og Park i stedet for af det udskældte private firma Arkil Vejservice, der ligger i Sydjylland. Arkivfoto: Allan Rieck

Ideologisk kamp om græsslåning: Kommunen skal nu passe stadioner

Fortrinsvis nordbornholmske idrætsstadioner skal fremover passes af det kommunale Vej og Park i stedet for det private firma Arkil Vejservice, der ligger i Sydjylland. Det blev besluttet på gårsdagens kommunalbestyrelsesmøde efter en ideologisk ordveksling mellem venstrefløjens repræsentanter og Brian Kofoed fra Venstre.

Arkil Vejservice har efter en udlicitering i fire år stået for at vedligeholde blandt andet fodboldstadioner i Allinge, Tejn, Østerlars, Aarsballe, Østermarie og Aakirkeby. Det ønsker firmaet ikke at fortsætte med, og i stedet for at lade et nyt privat firma overtage opgaven, hjemtager kommunen den. Formand for Job-, Udviklings- og Fritidsudvalget, Erik Lund Hansen fra Socialdemokratiet, begrundede det med, at det private firmas service simpelthen var blevet oplevet som for ringe.

– Vi har lavet den indstilling, at vi hjemtager opgaven til Vej og Park. Det er begrundet i, at der har været stor utilfredshed med de ting, der blev udbudt af de private – et firma, der hedder Arkil, ovrefra. Jeg har næsten ikke været til en fodboldkamp eller på et idrætsområde, uden at idrætsforeningerne er kommet hen og har sagt, at det, de laver, ikke er godt nok.

– Vej og Park har de maskiner, der kan ordne det, der skal ordnes, og de har allerede et fortrinligt samarbejde med Bornholms idrætsområder. Det er Bornholms idrætsområder, der har forstand på de her ting og bestiller, hvad der skal gøres. Derfor er vi endt på, at det skal hjemtages. Det er jeg sikker på, at man bliver glad for i diverse idrætsforeninger, sagde Erik Lund Hansen ved kommunalbestyrelsesmødet og understregede, at hans parti som udgangspunkt ikke er imod, at private aktører byder ind på kommunale opgaver.

Som at spile fodbold i Sahara

Venstrefløjens repræsentanter Morten Riis fra Enhedslisten og Leif Olsen fra SF tog ordet, roste initiativet og henviste til, at kommunen også i forbindelse med busbetjening og rengøringsopgaver var endt med at gå fra private til kommunale løsninger.

René Danielsson fra Dansk Folkeparti var for en sags skyld enig med venstrefløjen – ud fra et pragmatisk syn på tingene, som han sagde.

Han har nemlig selv erfaret, at serviceringen af stadions ikke har været tilfredsstillende. Og han vurderede, at når kommunens Vej og Park står for opgaven, er der kortere vej fra utilfreds øffen, til at der bliver gjort noget ved problemerne.

– Jeg var måske den største fortaler for at hjemtage det her. De grønne områder og den udendørs idræt betyder rigtig meget for mig og dem, jeg omgås. I sommeren 2018, hvor vi havde en sommer af de helt store, så vi under Arket, hvordan det her ikke skulle gøres. I fire måneder henover sommeren var det, at spille en fodboldkamp, som at spille fodbold i Sahara. Det var forfærdeligt, sagde René Danielsson.

Venstre ønskede at prøve prisen af

Brian Kofoed (V) betvivlede kraftigt visdommen i flertallets beslutning. Erik Lund Hansen fremførte, at Vej og Park et år havde løst pasningsopgaverne billigere end det private firma. Men Brian Kofoed bad om et lidt større perspektiv.

– Det er rigtigt, at det i et enkelt år var billigere. Men det var fordi græsset ikke voksede det år, og derfor skulle man ikke ud og køre. Skulle man klippe det her græs 26 gange, så kunne det være, at Vej og Parks løsning var dobbelt så dyr. Men det har man ikke regnet på. Man har bare kigget på det enkelte år, sagde Brian Kofoed.

Han, resten af Venstre samt Bornholmerlisten ønskede som de eneste i stedet at sende opgaven i udbud.

– Der er flere private virksomheder her på Bornholm, som har ekstremt stor ekspertise i at passe græs. Man kan se sådan på det, at det er lettere at lade Vej og Park gøre det, når de nu gør alt det andet. Men det kunne jo være, man skulle prisprøve opgaven i et udbud, når det nu er borgernes penge. Så har man et faktuelt udgangspunkt – og det er alt, hvad vi beder om i Venstre, sagde Brian Kofoed.

Arkil Vejservice tager Bornholms Regionkommunes beslutning til efterretning, og virksomheden ønsker ikke at kommentere nærmere.