Arkivfoto: Berit Hvassum

Fødevarestyrelsen om campylobacter-kilde: Ikke umiddelbart et fælles arrangement

Fødevarestyrelsens bornholmske afdeling har dagen igennem arbejdet på at finde den inficerede fødevare, der har givet snesevis af bornholmere diarré.

– Vi har været ude at undersøge de normale kilder. Vi undersøger bredt for at afdække alle mulige kilder, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove om jagten på campylobacter-kilden.

Indtil videre er det ikke lykkedes at identificere produktet, der har spredt bakterien.

De mange bornholmere er spredt over hele øen, så det er usandsynligt, at bakterien er i vandforsyningens drikkevand. Intet tyder på, at de smittede har været ude at spise det samme sted.

– Der er ikke umiddelbart et fælles arrangement, men vi forfølger alle muligheder, siger Nikolas Kühn Hove.

Da myndighederne ikke er blevet underrettet om campylobacter-udbrud andre steder i landet, skal smitteårsagen sandsynligvis findes i et produkt, der distribueres bredt på Bornholm, og kun Bornholm, medgiver beredskabschefen, der finder det for tidligt at snævre de mistænkte produktkategorier ind.

SSI interviewer

Myndighederne indgår i et samarbejde om at spore smittekilden. Statens Serum Institut interviewer patienterne for at finde ud af, hvad de har indtaget de seneste dage. Disse oplysninger kan Fødevarestyrelsens bruge til at afgøre, hvor de skal gennemføre kontroller. Samtidig er det også afgørende, at hospitalet tager prøver af de smittede patienter, da campylobacter-typen kan sige noget om, hvad der kan have forårsaget de mange infektioner, fortæller beredskabschefen.

– Vi er i disse sager meget afhængige af, at der tages nogle prøver, siger Nikolas Kühn Hove.

Tirsdagen igennem er usædvanligt mange personer med symptomer på maveinfektion fortsat med at henvende sig til hospitalet. Hvis man skal vurdere, hvad der kan have gjort en syg, skal man huske, at der går en rum tid, før symptomerne viser sig.

– Bakterien har et par dages inkubationstid, så det er sjældent det seneste, man har spist, der gør, at man bliver syg, siger Nikolas Kühn Hove.

På landsplan rammes omkring 4.500 personer årligt af en campylobacter-infektion.