Campylobacter på Bornholm: Mindst ti indlagt med symptomer på madforgiftning

Campylobacter på Bornholm: Mindst ti indlagt med symptomer på madforgiftning
Arkivfoto: Berit Hvassum
| 1. JUN 2020 • 22:16
Af:
jakob-noermark

1. JUN 2020 • 22:16
Bornholms Hospital og akuttelefonen 1813 har i pinsen fået mange henvendelser fra personer med feber, diarré og almen utilpashed. I aften, anden pinsedag, er 10-12 personer indlagt på hospitalet med symptomerne, oplyser Bornholms Hospital.

Analyser har vist, at adskillige sygdomstilfælde skyldes campylobacter, som er en bakterie, der kan overføres via inficerede fødevarer.

Det er endnu uvist, hvad der er smittekilden, skriver hospitalet i en pressemeddelelse, hvor alle opfordres til at have særlig fokus på at udvise god hygiejne i køkkenet.

De usædvanligt mange tilfælde på Bornholm er meldt til myndighederne, som de kommende dage vil forsøge at identificere kilden til tarminfektionerne.

 
Campylobacter er almindelig i tarmen hos mange dyr, herunder svin, kvæg, kyllinger og hunde. Bakterien kan blive spredt fra dyrenes tarm via gødning eller afføring og under slagtning af dyrene.

Campylobacter kan være i fødevarer, som for eksempel kød fra fjerkræ, forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk.

Undersøgelser har vist, at kyllingekød er den største kendte kilde til smitte af mennesker med campylobacter. Men der er en række andre væsentlige kilder.

Statens Serum Institut registrerer årligt ca. 4.500 syge af campylobacter. Men Danmarks Tekniske Universitet, Fødevareinstituttet, vurderer, at det reelle tal er ca. 12 gange højere, fordi mange ikke går til lægen.

Ofte er det kun en enkelt person, der bliver syg. Man ser kun få udbrud, hvor flere bliver syge af campylobacter.

Kilde: Fødevarestyrelsen