Jakob Alsted driver sammen med sin kone Rø Jordbrug, hvor de til daglig producerer æg, mikrogrønt og svampe til de bornholmske restauranter. Ved siden af det, vil Rø Jordbrug nu også give gæster mulighed for at opleve deres alternative landbrug med det såkaldte “glamping”-koncept. En form for mere luksuriøs camping. Foto: Jacob Jepsen

Nyt tiltag i Rø: Kom på “glamping”-ferie på bondegården

Rø Jordbrug, der er et økologisk småbrug ved Rø, har startet et nyt ben i gårdens virksomhed. Nu kan turister og besøgende i Rø få en mere luksuriøs campingoplevelse, idet Rø Jordbrug åbner for deres nye “glamping”-koncept.

Kort fortalt kan man sige, at “glamping” står for “glamourøs camping.” En camping form, der fokuserer mere på luksus og komfort, og ofte har mange af de bekvemmeligheder, vi mere forbinder med et hotelophold. Det er det, Jakob Alsted nu vil forsøge sig med på Rø Jordbrug.

– Man kan sige, det er en glamourøs naturoplevelse kombineret med en vis grad af komfort. Vi har fire senge i vores telt, og der er dyner, puder og sengetøj. Det med at ligge på et fem millimeter tyndt liggeunderlag, det hører fortiden til i det her koncept. Man kan komme ud i naturen og få den naturlige ro samtidig med, at man kan sove i en ordentlig seng, fortæller han.

– Vi forsøger at indrette teltet på en måde, så det fremstår lækkert, og så serverer vi morgenmad som en del af opholdet. Der vil vi finde nogle af de bedste ting fra øen og servere det. Vi har ikke helt fastlagt menuen endnu, men ud de ting, vi selv producerer; æg, svampe og mikrogrønt, så kunne det være for eksempel gedeost fra Lykkelund Gedemejeri og kaffe nede fra Sueños. Den store vej frem for Bornholm er, at vi virkelig gør noget for at holde brandet i live, og det gør vi bedst ved at udleve det selv ved at støtte alle de små producenter, siger Jakob Alsted.

Vil vise alternativt landbrug

Han og hans familie grundlagde Rø Jordbrug, da familien flyttede til Bornholm i efteråret 2018. I dag består forretningen primært af at producere fødevarer til lokale restauranter og cafeer. Jordbruget har et hønsehold på 300 æglæggende høns, producerer mikrogrønt – små ærte- og solsikkerskud og spirrer, og har siden vinteren eksperimenteret med også at dyrke svampe – særligt østershatte. Ved siden af småskalafødevareproduktionen har familien også en ferielejlighed på gården, som turister kan leje sig ind i og nu altså også en “glamping-plads,” hvor en enkelt familie kan leje sig ind ad gangen. Overnatningsmulighederne indgår ikke en i gårdens daglige drift, men for Jakob Alsted er det er vigtigt ben i jordbrugets vision, der handler om at give folk mulighed for at opleve alternativt landbrug.

– Vi vil gerne give gæsterne i muligheden for at for at se, hvordan vi driver vores gård. Hvordan hønsene har det, og hvor æggene kommer fra.

Mange mennesker har mister fornemmelsen for, hvor vores mad kommer fra, og hvordan tingene bliver lavet. De forskellige mærkeordninger for økologi og den slags er rigtig fint, og giver forbrugerne en vished om, at tingene er i orden, men nogle gange tror jeg også, at man har behov for at komme ud og se landbruget med egne øjne og måske få en lidt mere klar oplevelse af, hvad der sker ude i virkeligheden. Det er det store mål med vores forretning. Vi vil gerne vise folk, hvordan tingene bliver produceret på en ordentlig måde, siger Jakob Alsted.

Han har tidligere arbejdet som ingeniør hos NCC, men lever i dag af at dyrke og afprøve forskellige alternative metoder for moderne, økologisk landbrug.

Men for ham handler det ikke kun om bæredygtig fødevareproduktion. Det handler også om at lave levedygtige lokalsamfund.

– Vi vil rigtig gerne være med til at skabe noget mere liv på landet. Vi valgte at flytte til Rø for to år siden, og på det tidspunkt var det altså ikke, fordi det var der, der skete allermest. Det ville jeg gerne prøve at gøre noget ved, siger Jakob Alsted.

– Der må gerne ske nogle ting på landet, så det i fremtiden også er attraktivt, at købe de ejendomme, der er herude, og der bliver ved med at være et lokalmiljø, siger han.

Glamping-teltet er væsentligt mere komfortabelt end hvad man ellers forbinder med en camping-oplevelse. Her er både seng med dyner og puder, lækre møbler og sågar gulvtæppe på gulvet. Foto: Jacob Jepsen

Bondegårdsferie 2.0

Ideen til at skabe en glampingplads på gården kom på et iværksætterforløb, som Jakob Alsted og hans kone Line deltog i.

– Der fandt vi ud af, at glamping måske var det, der skulle til at forme vores sted her. På det tidspunkt havde jeg ikke selv hørt om begrebet. Hvad glamourøs camping egentlig er, er et definitionsspørgsmål. Vi kalder det selv glamping ud fra et marketingssynspunkt, for det er begreb, der er ret kendt rundt omkring. Hvis vi skal beskrive det med vores egne ord, så er det nok mere en “bondegårdsferie 2.0.” Stedet ligger på vores gård, så når man går hen over marken, kan man høre hønsene pippe, og fårene sige “mæh”. Så gårdlivet er der, og man kan komme tæt på det hele og se, hvordan det fungerer. Så man kan sige, det er en bonegårdsferie, hvor man lige går et skridt ekstra, siger Jakob Alsted.

Rø Jordbrug åbner for bookinger på glampingpladsen fra 19. juni, og vil køre hele højsæsonen.

Oplevelsen inkluderer blandt andet teltovernatning i lækre omgivelser, gode senge med en højgrad af komfort, morgenmad af lokale råvarer, muligheder for opvarmet vildmarksbad og adgang til strøm. Der er ingen wifi – Rø Jordbrug anbefaler i stedet, at man kobler fra de onlineforbindelser og nyder roen, naturen og hinandens selskab, som der står på hjemmesiden.