Den nye malerstue hos Hjorths Fabrik anno 1914.

‘Kvinderne på Hjorths Fabrik’ er åben

KULTUR

Arbejde med ler og keramik er et både beskidt og fysisk belastende arbejde. Fra gammel tid var det et håndværk for mænd, men kvinder spillede faktisk en rolle på Hjorths Keramikfabrik lige fra begyndelsen i 1859, oplyser en pressemeddelelse fra Bornholms Museum om en ny særudstilling på Hjorths Fabrik i Rønne.

Udstillingen stiller skarpt på “Kvinderne på Hjorths Fabrik”.

– Dels præsenterer vi de “usynlige” kvinder i administrationen og på malestuen, som tidligt satte deres præg på produktionen og de keramiske udtryk, dels fortæller vi historien om de mere kendte kvindelige keramikere, som tegnede fabrikken udadtil fra 1980’erne og frem til i dag, fortæller meddelelsen og fortsætter:

– Disse kvinder var en del af en udvikling, som med tiden medførte, at der fra 1970’erne var flere kvindelige end mandlige keramikere. Sådan er det stadig. At keramikken er blevet et kvindefag er på en måde en succeshistorie for de enkelte keramikere, men på en anden måde er det måske også historien om, at faget fik en lavere status end “rigtig” kunst – som stadig er mændenes domæne.

Museumsinspektør Jakob Seerup har været med til at lave udstillingen sammen med Karina Skibby, som er leder af Hjorths Fabrik, og fortæller:

– Udstillingen er lavet i et krydsfelt mellem kunsthistorie og kulturhistorie. Der er spændende information at hente for dem, der samler på bornholmsk keramik. De kan få helt nye perspektiver på, hvad de har stående på hylden derhjemme. Men der er også fascinerende ny indsigt i arbejdsprocesser og kunstneriske idealer, hvor man især skal bemærke samspillet mellem originale skitser og udstillet keramik. Og så bliver man også præsenteret for nogle spændende kvindeskæbner undervejs.

På grund af coronakrisen vil der ikke blive afholdt en egentlig åbningsreception, men fra og med fredag den 29. maj er der igen åbent for udstillingerne, som har været lukket siden marts måned, men publikum bedes være opmærksomt på, at der vil være begrænsninger for, hvor mange der må være i lokalerne ad gangen, oplyser museet.

Hjorths Fabrik er en del af Bornholms Museum og viser dels velbevarede interiører og arbejdende keramikværksted, dels kunst- og kulturhistoriske udstillinger med udgangspunkt i bornholmsk keramik.