– Det er stort, at Niels Johansson har gennemført cykelmekanikeruddannelsen, mener hans plejeforældre, Susan og Jørgen Ingemann. Foto: Allan Rieck

Plejeforældre til Niels: Vi er utrolig stolte

– Vi har meddelt Niels’ undervisere på skolen, at han godt kan være forberedt på, at der kommer en fest, siger Jørgen Ingemann, der sammen med Susan Ingemann har været plejeforældre for Niels Johansson, siden han var seks år.

For svendebrevet skal fejres ordentligt. Desværre har det ikke kunnet lade sig gøre endnu på grund af coronakrisen.

– Vi er utrolig stolte af ham. Så det skal fejres. Vi lejer nogle lokaler og laver mad, så vi kan fejre Niels med familie, venner, kollegaer og lærere, så snart vi kan.

Jørgen og Susan Ingemann synes på alle måder, at det er stort, at deres plejesøn har gennemført uddannelsen.

– Det er ikke mange, som har gået på Kildebakken, og i det hele taget ikke mange plejebørn, der gennemfører en mesterlæreudannelse, og han er også den første i sin familie, der får svendebrev. Så det er også stort for os, at vi har kunnet give ham den støtte, han har brug for, siger Jørgen Ingemann.

Det har krævet kontinuerlig støtte fra sagsbehandler, Familieplejen Bornholm og plejefamilien selv, udover Niels Johanssons egen indsats.

– Det var en stor hjælp, at han fik en IT-rygsæk, og ellers har vi lyttet til ham og prøvet at hjælpe, hvis der har været noget, siger Jørgen Ingemann.

Normalt skal plejebørn klare sig selv fra de fylder 18, men Niels Johansson har kunnet blive hos plejefamilien, til han var færdig med uddannelsen i en efterværns-ordning. Et tilbud om støtte til unge i alderen 18 til 22 år, der op til deres 18 års fødselsdag har haft en fast kontaktperson eller været anbragt uden for hjemmet.

– Det betyder, at vi har kunnet give ham den ro, han har brug for til at gennemføre uddannelsen, og at han har fået lært nogle teknikker til at kunne klare sig selv – eksempelvis med hensyn til økonomi, madlavning og tøjvask, forklarer Jørgen Ingemann, der også synes, at det ville være for tidligt at slippe Niels som 18-årig.

– Det gør vi jo heller ikke med vores biologiske børn, mener plejefamilien.

Selvom Niels Johansson nu på alle måder er flyveklar, er det ikke sådan, at plejefamilien nu giver helt slip.

– Vi slipper ikke kontakten til vores plejebørn, og de er altid velkommen hos os, siger Jørgen Ingemann, der også nævner, at forholdet til Niels’ biologiske forældre gennem årene har været fint.

Især det boglige har været en udfordring for Niels, og at skulle lære at have kontakt med kunderne. Omvendt har Niels løst det praktiske til topkarakter, mener plejeforældrene.

– Han passer sit arbejde til punkt og prikke. Jeg tror ikke, at han er kommet for sent én gang i de tre år, og han er fantastisk med sine hænder.

Niels er nu skrevet op til et boligselskab og skal flytte hjemmefra.

Niels har boet hos sine plejeforældre Susan og Jørgen Ingemann, siden han var seks år på grund af sygdom i sin familie. For tre år siden sagde plejeforældrene at de gerne ville følge ham helt ” til dørs” ved, at han kunne bo hos dem, indtil han er færdig med sin læretid hos Boss Cykler.

Føler I, at I har fulgt ham til dørs?

– Ja, det føler vi, at vi har. Vi føler, at han er klar og han føler også selv, at han er klar.