Mælkebøtten skal blive, hvor den er

Mælkebøtten skal blive, hvor den er
Specialtilbuddet Mælebøtten. Arkivfoto: Allan Rieck.
| ABONNENT | 31. MAJ 2020 • 17:26
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
31. MAJ 2020 • 17:26
I Svaneke ligger øens velrenommerede og unikke specialbørnehave Mælkebøtten med perfekte fysiske rammer og et personale med tværfaglig specialviden.

Tvivlsom og reduceret visitation

I mange år har denne velfungerende institution helt uacceptabelt været i farezonen for en lukning grundet manglende børn. Forældre som har ønsket deres børn i Mælkebøtten, forstår det ikke, fordi de får afslag med henvisning til kommunens 9-årige inklusionspolitik.

Forældrerådet ved Mælkebøtten har lavet et meget fint erfaringsmæssigt og indsigtsfuldt høringssvar om deres oplevelser, og dette skriv burde ikke lade nogen politikere være i tvivl om, at en lukning er forkert.

Nu siger interesseorganisationen Udvikling for udviklingshæmmede (LEV), at der skal visiteres flere børn til Mælkebøtten, og Handicaprådet mener, der bør være 34 visiterede børn, når 1,5 procent af de bornholmske børn henvises til specialskolerne.

Efter sommerferien vil der kun være 0,22 procent af de bornholmske 0-6 årige børn i Mælkebøtten. Det virker jo helt forkert. Jeg vil være så fræk at mene, at der gennem mange år er sket en bevidst administrativ udfasning, som vi også oplevede, da institutionen Sirius i Nexø lukkede i 2010 grundet ”manglende” visiterede børn.

Den 9-årige inklusionspolitik virker forkert og skal revideres, så flere børn med behov for støtte kan komme i Mælkebøtten.

Det er en alt for stor og uacceptabel praksis at inkludere de 0-6 årige, som har brug for speciel støtte, før de er udredt ud fra den pædagogiske og tværfaglige viden.

Vi ved, at inklusion bestemt ikke lykkes i alle tilfælde, og at nogle børn derfor oplever en uheldig eksklusion. Der er tale om en ”camoufleret inklusion”, som en far så rigtigt udtaler.

Selvfølgelig skal Mælkebøtten blive, hvor den er. På mig virker det helt forkert at lukke en mangeårig, uundværlig, værdifuld og velfungerende institution.

Få i stedet flere børn visiteret hertil og tal Mælkebøttens udvikling ”op” i stedet for at arbejde på en afvikling.

Birte Skot-Hansen, Stenbrudsvej 14, Nexø.