Dueodde mærker genåbning: Nu kommer turisterne

Dueodde mærker genåbning: Nu kommer turisterne
Billeder fra Dueslaget, Iskiosken og Dueodde Diner & Steakhouse ved Dueodde.
| ABONNENT | 30. MAJ 2020 • 16:47
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
30. MAJ 2020 • 16:47
I Dueodde mærkede man lørdag formiddag de første stænk af sommer.

Her lå temperaturen og svingede omkring de femten grader, og selvom vinden en gang imellem viste tænder, var flere turister kørt til stranden for at få en is. Nogle af dem var Helle Toftesgaard og Sanne Jørgensen fra København, der har lejet sommerhus i Rø henover pinsen.

– Vi er tre vennepar, der besluttede at tage til Bornholm. Der skulle bare ske noget, og så har Bornholm jo bare charme, siger Helle Toftesgaard. Og den udmelding står ikke alene, hvis man spørger Henny Jensen, der har souvenirforretningen Dueslaget.

Særligt den seneste uge har hun nemlig oplevet danske turister strømme til i stor stil ovenpå landets nedlukning.

– Vi har haft så mange mennesker, der skulle sydpå og har sagt: nu tager vi hertil i stedet. Vi er selvfølgelig ikke der, hvor vi normalt er i omsætning, fordi vi mangler lejrskolerne, grupperejser og krydstogter, men der har været travlt. Folk kommer glade og købelystne, og man er ved at give slip på coronafrygten, siger Henny Jensen, der sammen med sin mand Johnny Jensen i årevis har drevet henholdsvis Dueslaget og Krølle Bølle iskiosken.

Folk er klar til at give den gas

Sammen med Dueodde Diner & Steakhouse udgør de tre, hvad der møder turisterne, inden de går til stranden. Og alle steder mærker man, at turisterne er på vej tilbage. Hos Dueodde Diner & Steakhouse havde man fredag godt 200 gæster igennem, vurderer ejer Hanne Halberg.

– Vi havde travlt fra vi åbnede klokken 11 til klokken 10 om aftenen. Der har været travlt den seneste uge, men det matcher selvfølgelig ikke, hvad det kunne havde været, siger Hanne Halberg, der vurderer, at restauranten har ligget 60 gæster under normalen hver aften, siden de har måtte åbne op igen.

Men gæster har der trods alt været, og heriblandt også mange turister, fortæller ejeren.

– Det, vi hører, er, at folk vil ud, der skal bare ske noget, siger Hanne Halberg. Det billede genkender parret Cecilie Lind og Claus Fibiger fra Nordsjælland. De har booket ophold på nordlandet henover pinsen, og er lørdag formiddag også er taget et smut til Dueodde.

– Vi ville gerne lidt væk fra hovedstadsområdet. Så er Bornholm altid et dejligt sted, hvor man også føler, at man kommer lidt længere væk, siger Cecilie Lind.

For Henny Jensen, ejer af souvenirbutikken Dueslaget, er det dejligt ikke bare at se turister igen, men også mærke, hvad det betyder.

– Vi er på vej tilbage nu. Coronakrisen har præget folk meget psykisk, og vi har også kunne mærke, at vores gæster var tyngede og meget forsigtige. Men nu er der lidt af den løsslupne stemning igen, og folk er klar til at give den gas, siger Henny Jensen.

Høje forventninger efter grænseåbning

Og selvom hverken Hanne Halberg eller Henny Jensen kan frasige sig, at omsætningen har lidt tab under coronakrisen, har man nu høje forventninger til sæsonen.

Og med grænseåbningen mod Tyskland, som sker d. 15 juni, vil man kunne ramme en sæson, der ligner noget nær god.

– For vores vedkommende tror jeg nok, at vi skal indhente det tabte, siger Hanne Halberg, der administerede restauranten med take-away med sin datter under nedlukningen. Nu er hun i fuld gang med at ansætte sine sæsonmedarbejdere til sommeren.

Henny Jensen tør ikke spå, om man vil kunne indhente det tabte. Men hun mener, at man vil kunne forlænge sæsonen.

– Tyskerne kommer i stor stil, det er der ingen tvivl om. Derudover vil vi også se alle lejrskolerne til efteråret, så man kan håbe, at vi kan få kompenseret for det tabte efter højsæsonen, siger Henny Jensen.