Cafébutik i den gamle bank: Kirkepladsen bliver mere og mere spændende

Cafébutik i den gamle bank: Kirkepladsen bliver mere og mere spændende
Bente Sørensen samarbejder med sin søn Daniel Mühlendorph om den nye cafébutik i de tidligere banklokaler i Allinge. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 30. MAJ 2020 • 13:12
Af:
laust jordal
| ABONNENT
30. MAJ 2020 • 13:12
ALLINGE

Inde i butikken lugter der skarpt af lak fra et par nybehandlede træborde, og på gulvet står åbne papkasser med varer spredt rundt omkring. Der er allerede varer på mange af hylderne; brugskunst, lamper, solbriller, men det er tydeligt, at forretningen endnu ikke er helt klar til at åbne.

– Men det skal vi nok nå, lyder det fra Bente Sørensen til Bornholms Tidende, der besøger hende torsdag formiddag, dagen før den store lancering.

Det er Bente Sørensen, der i samarbejde med sønnen, Allingedrengen Daniel Mühlendorph og investoren Keld Egelund, nu åbner en helt ny cafébutik i den gamle bankbygning i Allinge. Forretningens navn: Banken.

Bente Sørensen har gennem de eneste 40 år arbejdet som tjener på forskellige restauranter i Allinge. Nu er tiden imidlertid inde til, at der skal ske noget nyt, siger hun.

– Jeg har altid drømt om at have min egen lille café eller butik. Vi begyndte så småt at kigge efter et sted, hvor vi kunne lave noget, for fem-seks år siden. Planen var egentlig, at det ikke skulle være så stort, men så fandt vi de her lokaler, og så udviklede det sig derfra. Drømmen blev pludselig lidt større. Det er også derfor, det giver mening at åbne en forretning, der både er café og butik. Hvis det kun var café, ville det være nogle meget store lokaler at fylde, fortæller Bente Sørensen.

 
Kirkepladsen, hvor vi ligger, bliver mere og mere spændende

 

Bygningen har stået på Kirkepladsen siden 1926, hvor den dengang husede Allinge Sparekasse. Der har været bank på addressen helt frem til 2013, hvor den daværende Nordea-filial lukkede, og flyttede til Rønne. Siden da har bygningen stået tom. Men nu kommer der altså nyt liv på adressen.

– Havde du spurgt mig for fem år siden, så ville jeg ikke have lagt en forretning heroppe i byen, siger Daniel Mühlendorph.

– Det er langt fra havnen, og der er ingen havudsigt. Men de seneste par år er der begyndt at ske mere og mere i Allinge. Der er flere restauranter og mere liv, siger han.

– Kirkepladsen, hvor vi ligger, bliver også mere og mere spændende, siger Bente Sørensen.

– Og så er det her en rigtig flot bygning med sindsygt flotte detaljer og stuklofter, siger Daniel Mühlendorph.


Banken skal fungere som både café og butik. Udover at servere kaffe og kage vil cafeen kunne byde på kolde og berusende drikke – heriblant gin fra det bornholmske destilleri WILD Distillery, og servere tapas lavet med bornholmske oste og pølser. Men det bliver ikke kun bornholmske varer, forklarer Daniel Mühlendorph.

– Vi sørger også for at have ting andre steder fra. Det fleste bornholmere kender godt til de her ting. De skal ikke kvæles i varer, de allerede kender, siger han.

I butiksdelen vil Banken sælge brugskunst, kopper, lamper, børnetøj, møbler og en masse andre ting. Også her er der bornholmske varer at finde. Blandt andet solbriller fra Nexø Brillehus og design fra Madam Stoltz.

– Intentionen har ikke været, at det skulle være særligt dyrt. Det skulle være et sted, hvor man kunne gå ind og købe en gave til sig selv eller andre. Det er nogle rigtig fine ting, der er på hylderne, men ikke noget, der koster en formue, siger Daniel Mühlendorph.

Han fortæller, at prisen på de fleste ting ligger mellem 100 og 1.000 kroner, hvor enkelte ting koster lidt mere end det.

Iværksætter som 60-årig

Ideen og drømmen om butikken er Bente Sørensens, men Daniel Mühlendorph, der har erfaring med iværksætteri, har hjulpet lige fra starten. Firmaet tegnes af Bente Sørensen, Daniel Mühlendorph og Keld Egelund. En investor som Daniel Mühlendorph har arbejdet sammen med i andre foretagender. Det er Bente Sørensen, der kommer til at stå for den daglige drift sammen med unge sæsonansatte. Planen er at holde åbent hver dag fra klokken 10-22 i højsæsonen, så der bliver nok at se til for Bente Sørensen.

– Det er en stor mundfuld at skulle stå her 12 timer om dagen hver dag. Jeg har mine to piger til at hjælpe mig, og Daniel kan også give en hånd engang i mellem, så jeg kommer også til at kunne gå lidt tidligere hjem fra tid til anden. Her til sommer kommer jeg nok ikke til at have mange fridage, men måske bliver det lidt mere stille til vinter. Det er også det, jeg er vant til fra min tid som tjener. Jeg har aldrig holdt sommerferie, men har arbejdet rigtig meget i højsæsonen, og så holdt mere fri om vinteren. Så det bliver ikke anderledes, siger Bente Sørensen, der fylder 60 år til august.

– Det er måske en lidt sen alder at springe ud som selvstændig. Det er super spændende. Noget af arbejdet vil være det samme, som da jeg var tjener, men der vil også være en masse, der bliver helt anderledes. Drømmen er, at det i det mindste kan løbe rundt. Der skal både være løn til mig og til de ansatte, og Daniel og Keld skal også have deres del. Men jeg gør det ikke for pengenes skyld. Jeg gør det, for at prøve noget andet, siger Bente Sørensen.

 
Den oprindelige plan var at åbne op til påske, men det blev det ikke til

 

 

Hun fortæller, at det ikke har været helt nemt at gøre klar til åbningen af en helt ny forretning under coronakrisen. Hun og Daniel Mühlendorph har arbejdet på at gøre forretningen klar i et halvt år og ville egentligt gerne have åbnet tidligere. Men så kom corona.

– Det har været frustrerende, fordi vi ikke har kunnet få at vide, hvornår og hvordan vi måtte åbne. Den oprindelige plan var at åbne op til påske, men det blev det ikke til, siger Bente Sørensen.

– Det var måske meget godt, for det havde vi nok alligevel ikke kunnet nå, siger Daniel Mühlendorph og griner.

– Det er ærgerligt, at påsken og Folkemødet røg, men på en måde, var det også godt, fordi vi fik bedre tid til at lave det her. Det tager lang tid at starte en café. For ikke at tale om en café og en butik, siger han.

Tror på det

Forretningen går selvfølgelig glip af en del af den indtægt, den kunne have fået, hvis den havde været åben under Folkemødet, men Bente Sørensen er fortrøstningsfuld og er ikke så bekymret for at åbne en ny forretning i en ellers økonomisk usikker tid.

– Det er noget, jeg har tænkt over, men jeg tror, det kommer til at gå fint. Grænserne er lukkede, så der kommer til at komme rigtig mange danskere til Bornholm til sommer. Der er rigtig mange, der gerne vil ud nu, fordi de trænger til at se noget andet end hjemmets fire vægge. Folk har været spærret inde længe nok, siger hun.

– Jeg er sådan set ikke utryg på den økonomiske situation. Jeg skal jo tro på, at det godt kan lade sig gøre. Og det gør jeg fuldstændig, siger Bente Sørensen.

Banken åbner fredag eftermiddag, og Bente Sørensen og Daniel Mühlendorph er her torsdag i fuld gang med at gøre de sidste ting klar.

Hvordan har du det med at skulle åbne i morgen? Er du nervøs?

– Jeg er pisse nervøs. Det må jeg indrømme. Selvfølgelig er man det, når man starter noget helt nyt. Når vi nu at blive klar til åbningen? Men selvfølgelig gør vi det, siger Bente Sørensen.