Bornholm er den kommune i Danmark, der har oplevet størst fald i beskæftigelsen siden coronakrisen. En stigning i antallet af ledige på 81 procent fra februar til april, oplyser 3F. Arkivfoto: Berit Hvassum

Ærgerlig landsrekord: Bornholm topper listen over corona-ledighed

Bornholms Regionskommune er den kommune i Danmark, der er næsthårdest ramt af coronakrisen, når det kommer til arbejdsløshed. Det kan 3F oplyse ud fra en optælling fagforeningen har lavet. Fra februar til april steg ledigheden på Bornholm fra 639 ledige til 1.158. Det en stigning på 81 procent. Kun Læsø har en større procentvis stigning. Her er ledigheden steget fra 38 til 93 ledige – det er en procentvis stigning på 149 procent. Ser man samlet på Region Hovedstaden, som Bornholm er en del af, er den procentvise stigning i antallet af ledige som følge af coronavirus “kun” 46 procent, ifølge 3F’s opgørelse. Til sammenligning er ledigheden på landsplan steget med 48 procent – fra 103.382 ledige i februar til 152.819 i april. Grunden til at Bornholm er så forholdsmæssigt hårdt ramt af coronaledighed skal findes i det faktum, at mange Bornholmere finder normalt ansættelse under turistsæsonen. Det mener Jonna Nielsen, der er næstformand i 3F Bornholm.

– Den store stigning i ledighed skyldes, at Bornholm er en sæson ø. Der var rigtig mange hoteller og restauranter, der skulle til at åbne for den forsæsonen, da coronakrisen ramte, som ikke kunne åbne alligevel. Lønkompensationspakkerne har kunnet hjælpe nogle, men der er rigtig mange, der ikke har haft økonomi til at kunne gøre brug af dem, og derfor har været nødt til at foretage afskedigelser. Selv med lønkompensation er der stadig udgifter til feriepenge og pension. Der er mere i det end kun løn. Regner man udgifterne ud i forhold til det at have en lønmodtager, så dækker lønkompensationen kun cirka 54 procent af udgifterne. Det er ikke alle, der har økonomi til det, siger Jonna Nielsen.

Det tyske håb

Hun fortæller, at der på Bornholm på den her årstid normalt er omkring 750 ledige på øen. Det tal var per 29. maj i år på 1.481. Nu hvor grænsen til Tyskland åbner 15. juni og de tyske turister kan få lov til at komme på sommerferie på Bornholm, kan vi håbe på at der kommer mere gang i beskæftigelsen igen, siger Jonna Nielsen.

– Jeg håber, det betyder, at rigtig mange kan komme i job. Der er rigtig meget beskæftigelse i hotel- og restaurationsbranchen, der skulle have været påbegyndt tidligere i år, som vi har gået og ventet på, siger hun.

– Mange af de steder, der allerede er åbnet har man måske gjort det med halv kraft, men nu hvor der er blevet åbnet for Tyskland, kan der måske komme rigtig gang i den. Det er rigtig godt for Bornholm og beskæftigelsen. Det er jeg rigtig glad for, siger Jonna Nielsen.

Blandt 3F Bornholms medlemmer er en stor del beskæftiget netop inden for den meget sæsonbetonede hotel- og restaurationsbranche. Jonna Nielsen forklarer, at væksten på det marked de seneste år har været rigtig positiv for Bornholm, der det giver en hel del beskæftigelse i sommermånederne. Til gengæld kommer der også en del ledige, når turistsæsonen så ender igen.

– Vi har cirka 400 medlemmer, der arbejder i hotel- og restaurationsbranchen, og jeg vil tro, halvdelen af dem bliver sæsonledige om vinteren. De seneste år er sæsonen blev forlænget en smule, så der først er helt vinterlukket i januar-marts, og det er rigtig positivt. Men nu har coronapandemien gjort, at der er rigtig meget fra forsæsonen, der skal indhentes. Man kan kun håbe på, at det kan lade sig gøre, for øens skyld, siger Jonna Nielsen.