Pernille Kofod Lydolph: – Det tyder på, at også efteråret kan blive rigtig godt. Foto: Jacob Jepsen

Forudser historisk konsekvens af coronanedlukning: Turistsæsonen kan strækkes til efterårsferien

TURISME

Det bornholmske turisterhverv har i næsten 100 år arbejdet for at forlænge turistsæsonen. Gerne, så den strækker sig helt fra sommerferien til efterårsferien. I år er der gode chancer for, at det rent faktisk vil ske.

I foråret ombookede mange – både tyskere og danskere – deres Bornholm-rejser til sensommeren på grund af corona-nedlukningen. Oven i det er danske turister – i takt med at genåbningen tager til – begyndt at booke løs. Destination Bornholm har således fået tilbagemeldinger fra både overnatningssteder og Bornholmslinjen, som lyder, at der er “fornuftigt” med bookinger i august og september. Direktør i Destination Bornholm, Pernille Kofod Lydolph, kan endda konstatere, at flere overnatningssteder har overraskende mange bookinger helt ind i efteråret.

– Det tyder på, at også efteråret kan blive rigtig godt. Vi har ikke det fulde overblik endnu, men for flere overnatningssteder er der på nuværende tidspunkt flere bookinger i år, end der var sidste år. Under forudsætning af, at der bliver ved med at tilgå bookinger til Bornholm, så får vi et rigtig godt efterår, siger Pernille Kofod Lydolph, der bliver bakket op af Jacob Lund, medejer af Team Bornholm, der formidler udlejning af sommerhuse og ferielejligheder.

– Sidste år var en rekordsæson, og sammenlignet med den kan vi se, at vi ligger til klar fremgang i både september og oktober. En del er ophold, der er flyttet fra foråret. Så 2020 bliver ikke et rekordår. Slet ikke. Men det gode er, at vi ser ud til at få en klar fremgang i juli, august, september og oktober. Fremgangen er ikke stor nok til at opveje tilbaggangen i foråret. Til gengæld har vi lavet en fin platform for at holde Bornholm åben indtil efterårsferien, siger Jacob Lund.

Høster frugten af års forarbejde

Corona-nedlukningen ser altså paradoksalt nok ud til også at gøre noget godt for Bornholms turisterhverv. Men det arbejde, der går forud for, at missionen med at strække sæsonen kan lykkes, er lavet både i de forgangne måneder – og især de forgangne år. Det vurderer Pernille Kofod Lydolph.

– Den positive udvikling, hvor vi har udvidet skuldersæsonen, har været i gang i nogle år. Og det skyldes endnu flere års forarbejde. Bornholm er nu et godt brand, og mange gode parter bør høste ros for, at det her kan ske – også i en coronatid. Vi bygger videre på tidligere års styrkelse af skuldersæsonen, siger Pernille Kofod Lydolph.

Desuden har Destination Bornholm lavet et markedsføringsfremstød under coronakrisen. Det har sandsynligvis også haft betydning for væksten i sensommer- og efterårsbookinger.

– Først og fremmest tror jeg, at danskerne står i en situation, hvor der er en vis usikkerhed om, hvorvidt de kan komme til udlandet, og så er Bornholm noget nær det mest eksotiske, de kan opleve herhjemme. Derudover har vi haft en bred vifte af markedsføringsfremstød. Online har vi arbejdet med reklamer via Google og reklameret på sociale medier som Facebook og Youtube. Vi har også haft printannoncer i dagblade, og vi skal arbejde med eksponering i gadebilledet – for eksempel på busser, fortæller Pernille Kofod Lydolph.

Vil nu markedsføre efterår og vinter

Faktisk går det lige nu så godt med at tiltrække sommerturister, at Destination Bornholm har besluttet at lægge markedsføringskroner i at strække sæsonen til efterårsferien, når nu muligheden byder sig.

– Vi har allerede været i markedet og markedsføre Bornholm. Og da vi nu ligger ret godt til i juli og ind i august, vælger vi at bruge markedsføringsmidlerne på sensommeren, efteråret og tildels vinteren. Der er især tyskerne interessante, for en del af dem tager gerne til Bornholm også i efteråret og om vinteren, fortæller Pernille Kofod Lydolph.

Åbner muligheder

I hotelreceptionen hos Hotel Allinge kan man godt mærke, at der i år er interesse for at feriere på Bornholm senere på sæsonen.

Direktør Thorbjørn Rafn kan som sine kollegaer i branchen konstatere, at foråret har været en lidt for rolig tid.

– Men jeg håber, vi kan redde noget henover efteråret. Juli, august og september er rigtig godt booket ind. Vi har dog stadig god plads i juni – der skal folk lige ud af busken, siger Thorbjørn Rafn.

Håbet for efteråret bliver delt af Jacob Lund.

– For første gang har vi nu en mulighed for at binde en sløjfe mellem sommerferien og efterårsferien. Der kommer nu så mange gæster i den del af sæsonen, at restauranter, oplevelser og andet kan have åbent i hele perioden. Det skyldes udelukkende, at vi har haft corona. Skal vi finde den lille gyldne ting i det her, så er det, at vi nu kan få en platform for at prøve, hvordan det er også at lave noget herovre fra midt i september til efterårsferien, siger Jacob Lund.

Flere turister vigtige for Bornholm

Pernille Kofod Lydolph tænker på samme måde. Hun opfordrer til, at de bornholmske turisterhverv giver den en skalle, så turisterne får noget at lave, når de kommer på tidspunkter, der normalt er udenfor sæsonen.

– Det vil være godt at få gæster til Bornholm i efteråret, fordi det vil betyde, at øens omsætning styrkes. Flere bornholmere kan komme i job, og dermed er det godt for os alle sammen. Turismen betyder også, at vi kan have mange af de oplevelsestilbud, vi har – minigolf, musikevents og attraktioner. Det er noget, vi alle holder af og synes, er en del af Bornholm. Men vi kan kun have den type tilbud, hvis der kommer gæster til Bornholm, siger Pernille Kofod Lydolph.

 

 

Skeptisk Horesta-formand

Troen på en god turistsæson i 2020 deles ikke af den lokale formand for turisterhvervets branche- og arbejdsgiverforening. Benny Schou, formand for Horesta Bornholm og direktør på Hotel Balka Strand, vurderer, at mange vil være skræmt fra at rejse til Bornholm, fordi der fortsat gælder forsamlingsforbud og andre coronatiltag. Desuden har foråret været så skidt, at det bliver svært at råde bod på tabene.

– Jeg er ikke så optimistisk som andre, der har været ude med, at det her kan blive en fremragende sæson. Så længe forsamlingsforbuddet og andre regler gælder, så ligger der en skjult frygt hos nogen, der vil sige: Så vil jeg hellere blive hjemme i år, fordi det ikke er helt sikkert at rejse – både i Danmark og i udlandet. Så længe, der er forbud af en eller anden art, vil nogle turister blive hjemme – danske som tyske, siger Benny Schou.

Som andre aktører i turistbranchen mærkede han tilstrømningen af turister i Kristi himmelfarts-weekenden. Han forudser ligeledes pænt med turister i denne weekend – pinseweekenden – fordi den også lægger op til en miniferie herovre. Men den nye tilstrømning kommer ovenpå måneder med få besøgende.

 

 

 

Mange turister sidste weekend

I både hotel- og sommerhusbranchen oplevede man sidste weekend, at mange danskere benyttede Kristi himmelfartsferien som en mulighed for at tage en miniferie på Bornholm.

Ifølge Claus Bornemann Carlsen, afdelingschef hos Dancenter Bornholm, kunne det se ud som om, at også denne og kommende weekender bliver velbesøgte.

– Jeg synes, Svaneke i weekenden lignede en sommerdag med alle de mennesker. Og vi får i øjeblikket langt flere hastebookinger med et par dages varsel – miniophold – end vi er vant til. Rigtig mange danskere ringer, fortæller Claus Bornemann Carlsen.

Lignende budskab lyder fra direktør for Hotel Allinge, Thorbjørn Rafn.

– Situationen med bookinger er vendt, og vi havde ganske flot med bookinger i weekenden. Det giver da et signal om, at folk gerne vil herover. Vi er forsigtige optimister, siger Thorbjørn Rafn.

Både Claus Bornemann Carlsen og Thorbjørn Rafn vurderer, at 2020 bliver en fornuftig turist-sæson – men slet ikke den rekordsommer, branchen forudså efter sidste sommers turistbrag.