Pernille Kofod Lydolph: Nu bliver sommeren rigtig fornuftig. Foto: Jacob Jepsen

Destinationen: Tyskerne redder turistsæsonen

På et pressemøde fredag eftermiddag kunne statsminister Mette Frederiksen fortælle, at tyskere, nordmænd og islændinge igen må krydse grænsen til Danmark fra den 15. juni. Det er rigtig godt nyt for Bornholm, der især har glæde af, at de tyske turister nu kan tage på sommerferie på øen. Det fortæller direktør hos Destination Bornholm, Pernille Kofod Lydolph.

– Det betyder alverden, at tyskerne nu kan komme til øen. Det er helt afgørende for, at vi nu får en rimelig turistsæson. Den her nyhed, set sammen med det seneste tal for bookinger, gør at vi faktisk kan håbe på, at turistsæsonen bliver ganske hæderlig, siger hun.

Mange tyskere havde allerede booket ferieophold på øen i august og september, men det var indtil nu uklart, om de bookinger ville holde, eller om de ville blive aflyst senere på sommeren. Men nu ser det altså ud til, at de holder. Og det er også rigtig godt for øen.

– Hvis de tyske bookinger var blevet aflyst, ville det ikke have set så fornuftigt ud, som det gør nu. Tyskernes sommerferie er forskudt i forhold til danskernes, og vi kan ikke fylde hullet, hvis tyskerne ikke kunne komme med danskere. Det mener jeg ikke er muligt, siger Pernille Kofod Lydolph.

Grænsen til Sverige er fortsat nedlukket, og hvornår den åbner er stadig uvist. Så vi vil altså ikke kunne komme til høre mange svenske røster ude i sommerlandet til sommer. Men det har ikke den store betydning for den bornholmske turisme, siger Pernille Kofod Lydolph.

– Svenskerne fylder desværre ikke særligt meget overnatningsmæssigt på Bornhom, så det betyder ikke det store. De overnatningssteder, som er vant til at få mange svenskere, vil selvfølgelig kunne mærke det, men samlet har antallet af svenske besøgende ikke den helt store betydning for øen. Det er klart tyskerne, der er allervigtigst på ø-niveau.

Kan indhente det forsømte forår

Er turistsæsonen så reddet, sådan som det ser ud nu?

– Ja, som jeg ser det, betyder det, at sommeren bliver rigtig fornuftig, og jeg tror, det tilmed betyder at vi får et rigtig fornuftigt efterår. Alt peger i den retning i forhold til det antal bookinger, der allerede er til den tid. Så hvis vi også kan få tyskerne hertil nu, så synes jeg vi har grund til at være rigtig tilfredse, siger Pernille Kofod Lydolph.

– Hvis vi er heldige kan vi måske indhente noget af den fortjeneste, vi har tabt i foråret. Det er det, der er vigtigst lige nu, både for den enkelte virksomhed og for øen som helhed. Om vi ligefrem indhenter alt det tabte fra foråret er svært at svare på lige nu. Der skal immervæk en hel del turister til, for det er nogle vigtige måneder, hvor vi har ligget stille. Vi er blandt andet gået glip af Folkemødet, der plejer at generere en høj omsætning. Så præcis hvor vi lander er svært at spå om, men nyheden fra Mette Frederiksen er under alle omstændigheder en rigtig, rigtig dejlig melding at få, siger Pernille Kofod Lydolph.

Hvis du alligevel skal prøve at spå om det, har du så nogen idé om, hvordan i år kan komme til at se ud i forhold til sidste år?

– Hvis vi lykkes med i fællesskab at få et rigtig godt efterår på øen, så er der en sandsynlighed for, at vi måske kan lande et sted, der minder om det rigtig gode år, vi havde sidste år. Men det står og falder helt klart med, hvordan vores efterår bliver. Man kan sige, at hvis man kigger på sommerperioden sidste år, så var der noget nær fuldt hus, og dermed er der ikke så meget mere at hente på sommerperioden. Så det er turismen i efteråret, der bliver afgørende for Bornholm som helhed.