Alex Olsen har fået nyt job i Byg-Grønt, hvor han i den første tid har været beskæftiget med flere mindre opgaver. Foto: Jens-Erik Larsen

Efter en underlig oplevelse med konkurs: Alex og mange andre er igen i job

HASLE

– Vi var nogle stykker, der havde arrangeret, at vi skulle grille på arbejde i stedet for at have madpakker med, og elektrikeren, som vi havde lavet ekstra arbejde for, tog kage med. Vi ville markere, at vi snart var færdige med arbejdet på et sommerhus.

Det fortæller den 35-årige tømrer Alex Olsen fra Rønne om den 30. april, der startede som en god arbejdsdag hos haslevirksomheden Futurae, men endte som en “underlig dag”.

– En kollega kiggede på sin lønkonto og konstaterede, at han ikke havde fået løn. Det var der ingen af os, der havde. Så kunne vi godt regne ud, at der var noget i gære. Vi ringede til kontoret, men de havde ingen forklaring på det. Klokken 12 fik vi så at vide, at vi var gået konkurs, så det var lidt ærgerligt, fortæller Alex Olsen.

– Vi blev sure, kede af det og irriterede. Jeg havde været i Futurae i tre måneder. Vi skulle aflevere et sommerhus halvanden-to uger senere, og kunden var på vej for at se det, vi havde lavet, og begynde at tage noget inventar ind. Det var ærgerligt ikke at kunne få lov til at aflevere det, vi havde gået og bygget på i tre måneder, siger Alex Olsen.

– Som håndværkere har vi kort opsigelse, så det er ikke uvant at skulle finde noget nyt arbejde. Det er måden, det er sket på denne gang, som er anderledes. Konkursen blev trukket til den 30. april, og så blev vores løn og feriepenge holdt tilbage. Vi får pengene fra Lønmodtagernes Garantifond, men der går mellem otte og 16 uger, før vi får pengene. Så vi skal selv dække hullerne i budgettet indtil da, siger Alex Olsen.

Flere af håndværkerne fra Futurae var i sving igen allerede ugen efter i andre bornholmske virksomheder, og Alex Olsen kom kun til at gå ledig i godt 14 dage:

– Vi var så heldige, at Byg-Grønt i Rønne gerne ville ansætte os tre, der gerne ville arbejde sammen. Vi går dog ikke sammen nu, men er splittet op for at gå sammen med rutinerede Byg-Grønt-medarbejdere for at lære deres politik at kende. Det er dejligt at finde et job så hurtigt igen, selv om det var det andet, jeg havde satset på. Det er rart at have et arbejde og noget at stå op til, og den tryghed, at der kommer penge til budgettet, slutter Alex Olsen.

 

3F: Vi er overraskede

– Vi er pænt overraskede over, at det er gået så hurtigt med at finde nyt arbejde, siger faglig sekretær Bo Nielsen fra 3F Bornholm.

31 ud af de 55 medarbejdere, der mistede deres arbejde ved konkursen i bygge-og anlægsvirksomheden Futurae i Hasle, er medlemmer i fagforeningen 3F Bornholm.

Af de 31 er det nu kun syv, der ikke er i arbejde igen. Og nogle af de syv kan snart være på vej i arbejde, oplyser Bo Nielsen.

– Der er gang i byggeriet, og de 24, der er kommet hurtigt i arbejde igen, er blevet spredt rundt med løs hånd i flere bornholmske virksomheder. Det er rigtig positivt, siger Bo Nielsen, der tilføjer, at seks er kommet i arbejde via 3F-jobformidling.