Svartingedal Skole får overbygning fra næste skoleår

Den nuværende 6. klasse på Svartingedal Skole i Hasle bliver fra næste skoleår skolens første 7. klasse og den første klasse, der ikke skal fortsætte skolegangen på Åvangskolen i Rønne.

I de kommende skoleår vil de næste klasser følge efter, så skoleåret 2022-23 bliver det første, hvor skolen går helt til 9. klasse. Det vil alle folkeskoler på Bornholm dermed gøre.

Det står klart, efter at et flertal i kommunalbestyrelsen torsdag aften godkendte både overbygningen og at lade den starte allerede i næste skoleår. Flertallet på 14 bestod af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne. Ni stemte imod: Venstre, Bornholmerlisten, Enhedslisten og SF.

– Jeg har som kommunalpolitiker været med til at lukke skoler i tre omgange. Jeg har i alle mine 16 år i politik sagt, at det vil blive en glædens dag, når jeg kan være med til at åbne en skole. Det gør vi i dag, sagde borgmester Winni Grosbøll (S).

– Jeg glæder mig til, at vi kan sætte et positivt punktum og få en overbygning på Svartingedal, sagde Bente Helms (S).

– I aften synes jeg, at det er en festdag, at vi endelig kan ligestille vores folkeskoler, sagde Linda Kofoed Persson (DF).

Kritik af hastværk og økonomi

Den kommende overbygning i Hasle blev dog først en fuldbyrdet kendsgerning efter endnu en omgang debat. SF henholdt sig til, at økonomien ikke holder i Hasle.

– En overbygning på Svartingedal Skole er ikke økonomisk holdbar, Det vil sige, at den kan finansieres på to måder: Enten tager vi penge fra den samlede bornholmske folkeskole, eller også tilfører vi flere penge, sagde Leif Olsen (SF).

Venstre og Enhedslisten ønskede at vente med overbygningen indtil det skoleår, der starter næste sommer. De støttede sig til høringssvarene fra flere af Bornholms andre folkeskoler, der havde kaldt den hurtige overbygning forhastet. Desuden ville de to partier gerne have sagen med på forhandlingerne om næste års budget.

Næste skoleår er forlængst ved at blive planlagt, og også samarbejdsudvalget i kommunens Center for Skole havde med skolechef Trine Schloss Pedersen i spidsen anbefalet politikerne at vente et år. Den del af kritikken mindede Kirstine van Sabben (BL) om.

Åvangskolen havde særskilt påpeget, at skolen kommer til at afgive lærere til en overbygning i Hasle. Kongeskærskolen havde desuden erklæret sig uenig i, at en overbygning i Hasle ikke vil koste elever for skolen i Allinge.