Daniel MŸühlendorph på trappestenen til sit kommende hjem i Allinge. Foto: Jens-Erik Larsen

Nu som pendler: Daniel Mühlendorph er vendt hjem

– Skal vi ikke tage billedet udenfor? Der er virkelig ingenting indeni, siger Daniel Mühlendorph.

Et hurtigt kig ind gennem et af vinduerne i huset her på Havnegade viser, at det ikke er nogen overdrivelse, så fotografen skyder nogle billeder foran huset.

Daniel Mühlendorph, som er formand for Foreningen Wonderfestiwall og medejer af filmselskabet Hyæne Film i København, er sammen med sin kæreste vendt retur og har bosat sig i barndomsbyen Allinge.

Aftener og weekender
er endnu ikke gået med
at nyde Bornholm,
men med at knokle.
Daniel Mühlendorph

På trods af at hans professionelle karriere ligger i Hyæne Film, har han altså valgt at forlade hovedstaden – som han dog stadig vil tage til i ugens fire første dage, idet han altså har taget springet ud i tilværelsen som pendler.

Lige nu bliver der knoklet i hans og kærestens hus, som er nabo til Folkemødesekretariatet. Eller snarere kærestens og hendes mors hus.

Det er nemlig de to, der har købt det.

– Det er faktisk et mor-datter køb, siger han.

Men du får allernådigst lov at flytte med?

– Ja, jeg får lov at flytte med.

Daniel Mühlendorph har selv deltaget i istandsættelsen af huset, men erkender, at det ikke er blevet til så meget de seneste par måneder, fordi han både har skullet passe sit job i København og hjælpe sin mor. Hun er ved at åbne en ny butik i Allinge.

Til gengæld har hans kæreste, Stine, hendes mor, Gitte Andersen, og dennes mand, Freddy Kofoed Svendsen, været i fuld sving med den gennemgribende renovering.

– De har knoklet hernede, siger han.

– Det har jeg også gjort, men altså ikke de seneste par måneder. Det er et stort projekt, som har stået på siden august.

Siden januar har han, kæresten og deres lille datter, Iben, boet hos Freddy og Gitte – og Daniel har været pendler.

Hvorfor gør I det? Din karriere ligger vel i København?

– Ja, man kan ikke lave film herovre. Men ligesom mig er Stine jo opvokset på Bornholm, og hun er sygeplejerske og kunne få job på Bornholms Hospital. Vi har også i mange år snakket om at vende hjem, så det er ikke noget, der er sket hu hej vilde dyr. Da vi blev forældre for halvandet år siden, blev det endnu mere aktuelt. Begge vores familier bor herovre, så der er ikke nogen til at hjælpe i København.

– Så selv om det kan lyde mere praktisk for mig at være i København, er det det ikke alligevel. Vi kan ikke få tingene til at hænge sammen, hvis der ikke er nogen, der hjælper. Jeg synes, at selv om det med at pendle til tider kan være besværligt, så går det godt, når man har den luksus at kunne flyve frem og tilbage. Ellers kan det slet ikke fungere, men jeg synes, det går rigtig nemt.

– Jeg er i København fire dage om ugen og har fredagen herhjemme på Bornholm. Engang imellem kan jeg også blive endnu længere hjemme, jeg kan godt lave rigtig meget af mit arbejde her, hvis det er. Men det handler også om, at hvis man har nogle folk, der arbejder for en, er det svært, hvis man slet ikke er til stede selv, siger han.

Dagsprogammet

Et dagsprogram for en pendler byder på tidlige morgener. Daniel Mühlendorph står således op klokken 4.45 og tager den tidlige flyvemaskine klokken 6.45.

– Før i tiden var det vist klokken 6.15, siger han.

– Så da kunne jeg være på kontoret på Hyæne Film lidt over klokken 7. Vores kontor ligger på Ebertsgade lige ved Amager Centret, så det er meget nemt at komme til med Metroen. Og så flyver jeg hjemad klokken 16 og kan være i Allinge ved 17-tiden. På den måde er det ikke den store forskel i forhold til, da vi boede i København. Da blev jeg gerne længere på kontoret og var ofte først hjemme ved 17.30-18-tiden. Der er jo altid noget, man lige synes, man kan nå at lave, men nu er jeg tvunget til at tage flyveren, når den går, så det er, som om man bliver mere effektiv. Og om morgenen er det ikke noget problem, sådan har det været i mange år, så det fungerer rigtig godt.

Er det fedt at være tilbage i fødebyen?

– Ja, meget. Det handler også om, hvad man kan nå mellem klokken 17 og klokken 21 om aftenen. Tage ud og besøge nogen for eksempel, og jeg har jo mange af mine venner i Allinge og på øen i det hele taget. Det er også nemmere at lave det, vi skal i forhold til Wonderfestiwall. Selvfølgelig er der også mange af dem, der er med til det, der bor i København nu, så vi tager også nogle møder derovre om det. Men på mange måder er det nemmere.

– Lige nu er det selvfølgelig lidt voldsomt, fordi vi både har byggeriet her, og min mor skal åben sin butik med livsstilsting og café i den tidligere Nordea-afdeling, så det har været nogle rigtig lange måneder. Aftener og weekender er endnu ikke gået med at nyde Bornholm, men med at knokle, siger Daniel Mühlendorph.

Travlt i Hyæne Film

Daniel Mühlendorph er partner i Hyæne Film sammen med Flemming Falk Hansen, Keld Egelund og Ulaa Salim, og han fortæller, at filmselskabet har gang i adskillige projekter.

– Vi har blandt andet engageret os i Det Danske Filminstituts initiativ Skitsen2 under New Danish Screen, hvor de tager unge talenter ind. På en given dato skulle alle interesserede aflevere deres ideer, og ud af de cirka 70 deltagende skulle filminstituttet så udvælge otte-ni projekter, som hver fik en halv million kroner til at gå ud og lave en skitseoptagelse og skrive et manuskript. Der var vi så hamrende heldige at få to projekter igennem og nåede lige at blive færdige med optagelserne, inden landet blev lukket ned. Hvad, der videre sker med de to projekter, får vi svar på til juni, siger han.

Filmselskabet har blandt andet også snart en animationstegnefilm ude i biograferne. Den ligger færdig og afventer kun situationen i forhold til coronakrisen. Også et familiedrama, “Hvor kragerne vender” er på vej til biograferne.

– Den kommer nok om et års tid, den skal først ud og vises på filmfestivalerne. Blandt andre Bodil Jørgensen, Rosalinde Mynster og Jens Jørn Spottag spiller med i nogle af de store roller, siger Daniel Mühlendorph.

Daniel Mühlendorph (til højre) sammen med en af sine partnere i Hyæne Film, instruktøren Ulaa Salim. Pr-foto