4 dages hjemmekarantæne gælder ikke ved gennemrejse fra for eksempel Bornholm via Ystad til Danmark. Foto: Berit Hvassum

Bornholmere, der har rejst gennem Sverige, slipper for 14 dages karantæne, hvis…

TRAFIK

Bornholms Tidende har forsøgt at få nogle svar fra transportminister Benny Engelbrecht om kødannelser på Øresundsbroen, og gennem en pressemedarbejder gør han i den forbindelse opmærksom på en artikel fra tv2.dk, som han finder relevant for ikke mindst bornholmere.

I denne artikel, som pressemedarbejderen har sendt til avisen, refereres det, at Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice under Udenrigsministeriet, har udtalt sig til det svenske medie Sydsvenskan.

Af interviewet fremgår det, at der ikke er tale om et decideret udrejseforbud af Danmark, hvorfor det altså er muligt for danskere at rejse til Sverige, men hvis danskere enten har været i Sverige i den foregående weekend – eller på trods af myndighedernes anbefaling påtænker en tur over Øresund i forbindelse med pinsen – er det Erik Brøgger Rasmussens forventning, at man i overensstemmelse med de danske myndigheders “kraftige anbefalinger” efterfølgende holder sig hjemme i karantæne i 14 dage, siger han til det svenske medie.

Han har dog følgende tilføjelse:

14 dages hjemmekarantæne gælder ikke ved gennemrejse fra for eksempel Bornholm til Danmark, hvis man har opført sig sundhedsmæssigt forsvarligt i Sverige, som er et af de lande i verden med den højeste dødelighed som følge af covid-19.

De danske myndigheder fraråder altså fortsat alle ikke-nødvendige rejser til udlandet, inklusive Sverige. Det har været gældende siden 21. marts og er det indtil i hvert fald 31. maj.

Med andre ord, opfordringen fra Udenrigsministeriets Erik Brøgger Rasmussen er: Bliv hjemme i Danmark, indtil der muligvis sker en ændring af rejsevejledningerne, pointerer tv2.dk.

Man må rejse frit

Til Bornholms Tidende siger Erik Brøgger Rasmussen uddybende på spørgsmålet om, hvorvidt Udenrigsministeriet fraråder danskere at tage på pinseferie på Bornholm:

– Nej. Man må gerne som dansker rejse frit rundt i hele Danmark, inklusive Bornholm, uden at skulle i karantæne. men det er klart, at med mindre man flyver eller tager færgen fra Køge, skal man i transit via Sverige, og i den forbindelse er man fritaget for de 14 dage i selvisolation, som det hedder, når man kommer retur til Sjælland – eller i princippet også de 14 dage på Bornholm, når man kommer dertil. Men man er fritaget under forudsætning af, at det er ren transit, og at man opfører sig sundhedsmæssigt hensigtsmæssigt på turen.

Betyder det, at men ikke lige skal runde McDonald’s eller en anden restaurant på turen gennem Sverige?

– Hvis man går ind og spiser et sted, skal man følge de gængse sundhedsregler med afstand, sprit, undgå store grupper og den slags, siger Erik Brøgger Rasmussen.

– Man kan godt gå ind og tanke på en tankstation, men man skal tænke sig om. Vi udsteder jo ikke forbud, men man skal være varsom og følge anbefalingerne, også på færgen, hvor man risikerer at stå og klumpe sammen med andre mennesker, og det skal man selvfølgelig undgå. Derfor eftersætningen om, at man kan undlade 14 dages selvisolation, hvis man følger standardsundhedsrådene, og det burde de fleste kunne, vil jeg mene.

Så folk må gerne tage til Bornholm og holde pinse?

– Ligesom alle andre steder skal vi generelt tænke os om, uanset om vi er i København, Jylland eller på Bornholm. Smittefaren er ikke stor, men den er der, og derfor skal vi fortsat tænke os om, også når vi er i transit i Sverige, siger Erik Brøgger Rasmussen til Bornholms Tidende.

 

Spørgsmål til justitsministeren

Bornholms Tidende stillede tirsdag skriftligt følgende spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S):

• Hvis man bor på Bornholm og eksempelvis skal til København mandag den 1. juni i pinsen, skal man så indstille sig på, at det formentlig kan inkludere to timer i bilkø?

• Er kødannelser, som dem søndag under Kristi himmelfartsferien, noget, vi i det hele taget må leve med hen over sommeren i øvrigt, hvor trafikken til og fra Bornholm må formodes at stige?

Gennem en presse- og kommunikationsrådgiver henviser ministeren til Københavns Politi og oplyser, at han ikke har yderligere at tilføje.