Arkivfoto: Allan Rieck

Sagen lugter

Er vi som borgere godt nok oplyst om, hvordan kloakkerne i virkeligheden har det? Det spørgsmål rejser sig efter at en nysgerrig journalist i gårsdagens avis spurgte ind til nogle byggeaktiviteter på Kæmpestranden i Allinge.

Spørgsmålene udløste en forklaring om, at Allinges kloaksystem ikke er dimensioneret korrekt. Problemet er, at kloakledningen både skal føre regnvand, som opsamles gennem byens riste, og spildevand fra byens husstande ud i Østersøen. Ud i naturen, men dog renset for fedt og store partikler – og relativt langt væk fra landfaste borgere.

Er vi som borgere godt nok oplyst om, hvordan kloakkerne i virkeligheden har det? Det spørgsmål rejser sig efter at en nysgerrig journalist i gårsdagens avis spurgte ind til nogle byggeaktiviteter på Kæmpestranden i Allinge.

Spørgsmålene udløste en forklaring om, at Allinges kloaksystem ikke er dimensioneret korrekt. Problemet er, at kloakledningen både skal føre regnvand, som opsamles gennem byens riste, og spildevand fra byens husstande ud i Østersøen. Ud i naturen, men dog renset for fedt og store partikler – og relativt langt væk fra landfaste borgere.

Men når der er kraftige regnskyl, kan kloakkerne i Allinge ikke rumme både regnvand og spildevand. Det betyder, at dækslerne ved røret kan springe af og vandet løber ned i vandkanten.

Det lyder som en historie, der meget dårligt passer sammen med vores forestilling om det grønne Bornholm. Sagen lugter kort sagt.

Men nu sker der noget. Og så kunne sagen være lukket og problemet løst. Men det er den næppe.

 

Vi gennemfører projektet
på Kæmpestranden for at
få tingene nogenlunde i orden

 

Bornholms Energi og Forsyning udvider i disse dage den pågældende spildevandsledning. Det arbejde forventes færdigt i begyndelsen af juni, vurderer Kasper Juel-Berg, der er projektansvarlig for Bornholms Energi og Forsyning til avisen.

Men når man læser hans afsluttende forklaring, så står det klart, reparationen måske ikke er afslutningen af en mindre sag. Men begyndelsen på en større. Kasper Juel-Berg forklarer, at arbejdet ved Kæmpestranden er “indledningen” til et større arbejde med at få ledt spildevand væk fra byen. Han fortsætter:

– Vi gennemfører projektet på Kæmpestranden for at få tingene nogenlunde i orden, siger han.

Det er kun halvanden års tid siden, Bornholms Tidende kunne berette om en anden uheldig historie om kloakkerne i Allinge. Dengang strømmede regnvand fra Toldbodgade, Rosengade, Nørregade og Kattedalen ned under Havnegade, hvor vandpresset nedefra blev så stort, at kloakdækslerne sprang af og nylagt brolægning blev undermineret og måtte lægges om. Dengang lød det, at hele kloaksystemet under Allinge på sigt skulle repareres. Kommunen valgte dengang en midlertidig løsning i form af dæksler, som vandet kunne løbe igennem.

Problemet på Kæmpestranden er et andet, for her iblandes regnvandet spildevand fra husene. Men samtidig synes løsningen fra Havnegade at have en parallel til løsningen på Kæmpestranden: Der er tale om midlertidige løsninger, der ikke på sigt fjerner problemet for altid.

Det lyder til, at Bornholms Energi og Forsyning er klar over, at skoen trykker. For Kasper Juel-Berg siger til avisen, at når den midlertidige løsning på Kæmpestranden er på plads, vil man gå videre sammen med regionskommunen for at lave en større samlet spildevandsplan.

Det skal blive spændende at se, hvordan løsningen ser ud – hvor omfattende den bliver. Og hvornår den sættes i gang.