Bornholm får en million kroner af staten, så svækkede ældre kan få besøg

Bornholm får en million kroner af staten, så svækkede ældre kan få besøg
Regionskommunen vil indkøbe samtaleskærme eller -anlæg, så ældre på øens plejecentre igen kan få besøg af deres pårørende. Derudover til kommunen finde andre løsninger, der gør det muligt for de ældre og deres pårørende at bevare kontakten på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. MAJ 2020 • 07:08
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
27. MAJ 2020 • 07:08
ÆLDRE

Det er snart fire uger siden, et flertal i Folketinget afsatte 100 millioner kroner til nye løsninger, så beboere på plejehjem og -centre kan få besøg af og bevare kontakten til deres pårørende, selvom der er besøgsrestriktioner på grund af corona. Cirka en million kroner er øremærket Bornholm. Alligevel venter både de ældre, deres pårørende og Bornholms Ældreråd på, at regionskommunen tager konkrete skridt til at gøre det muligt for beboerne igen at få besøg af deres nære.

Torsdag skal både natur- og miljøudvalget, økonomi-, erhvervs- og planudvalget samt kommunalbestyrelsen tage stilling til en bevilling på en million kroner, som gør det muligt for kommunen at finde de nye løsninger, selvom pengene fra staten ikke er landet i kommunekassen endnu.

Efter en dialog er kommunens centre for ældre og for ejendomme og drift kommet frem til, at der som det første skal indkøbes samtaleskærme eller samtaleanlæg til indendørs brug på øens plejecentre. Det vil beløbe sig til cirka 60.000 kroner, fremgår det af sagsbeskrivelsen.

Formænd har godkendt

De resterende omkring 940.000 kroner vil kommunen efter planen bruge til at finde både midlertidige og mere permanente løsninger i forbindelse med besøg og samvær. Det skal ifølge sagsfremstillingen være på udearealer på plejecentrene.

Det skal ske i samråd mellem Center for Ejendomme og Drift og Center for Ældre og i dialog med plejecentrene.

Selvom sagen torsdag er til politisk behandling tre forskellige steder, traf borgmester Winni Grosbøll som formand for økonomi-, erhvervs- og planudvalget og Leif Olsen som formand for natur- og miljøudvalget den 18. maj en forhåndsgodkendelse af, at arbejdet igangsættes, og at der søges den nødvendige bevilling i kommunalbestyrelsen.

Med årets udgang skal Center for Ældre indsende en redegørelse til Sundheds- og Ældreministeriet med angivelse af, hvad midlerne er brugt til.


Ældreråd følger med

Formand Erik A. Larsen i Bornholms Ældreråd er glad for, at der er kommet skred i tingene, som han formulerer det.

– Jeg synes, det er fint, at man bruger nogle penge, så man kan få nogle indendørs løsninger, for det er ikke sikkert, vejret fortsætter, som det er i dag. Så det er fint, synes jeg, lyder det fra ældrerådsformanden.

Han har undret sig over, hvorfor der er gået så lang tid, fra at Folketinget besluttede at afsætte pengene, til at kommunen kommer med et forslag til konkrete løsninger. På ældrerådets vegne håber han, at kommunalbestyrelsen godkender bevillingen, så der kan blive lavet nogle besøgsfaciliteter på plejecentrene.

– Vi håber selvfølgelig, at det blive vedtaget, og vi ser frem til, at der hurtigt kommer en plan for brug af resten af pengene, og fra Bornholms Ældreråds side vil vi følge det nøje, siger han.