Søren Danig om bord på M/S Thor. Foto: Jens-Erik Larsen

Træskib strandet på regelrytteri

Det handler om definitioner og fortolkning. Er der tale om et ”arrangement”, når Søren Danig sejler sit gamle træskib M/S Thor fra Gudhjem til Helligdomsklipperne. Eller er der tale om rutesejlads?

For få måneder siden ville det spørgsmål forekomme de fleste … ligegyldigt. Herregud. Han stævner ud. Folk har en oplevelse. Nogen skal transporteres. Andre betragter det som en hyggestund.

I dag er forskellen helt afgørende for hans forretning og økonomi. For mens andre virksomheder rundt omkring på Bornholm igen er åbne og tjener gode penge, hvilket vi både beskrev og hyldede i gårsdagens avis, så er andre fortsat lagt ned og stillet på standby. Flere af dem føler sig ramt af regelrytteri og et fornuftsforladt og uigennemskueligt bureaukrati, der truer forretningen. Alt sammen, fordi åbningen af Danmark er baseret på nogle ufleksible principper, der støder sammen med den praktiske virkelighed.

Søren Danig har efter bedste evne forsøgt at sætte sig ind i sagen. Men:

– Det er tæt på umuligt at få et sikkert svar lige nu. Jeg har ringet rundt til flere forskellige styrelser for at få svar, men det har jeg endnu ikke fået, siger Søren Danig til Bornholms Tidende.

Han er nået frem til – via politiets egen hjemmeside – at kollektive transportmidler ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet. En anden regel siger, at forbuddet ikke omfatter skibe på en fast rute, hvor der regelmæssigt er ankomst og afgang i en dansk havn.

 

Hele sagen viser,
at der er brug for
mere konduite og
mulighed for at tolke
ud fra sund fornuft

 

Og præcis derfor mener Søren Danig sig fritaget fra forbuddet. Det har han prøvet at sige til politiet. Men politiet fastholder, at der er tale om en turistbåd; at han derfor er underlagt forsamlingsforbuddet og får en bøde, hvis han stævner ud med mere end 10 ombord.

Sagen har sågar været afprøvet på højeste plan, lyder det, fordi der er mange uafklarede ting i åbningen af Danmark.

– Vi har bragt spørgsmålet om sejlads af denne type op til vores øverste ledelse i Rigspolitiet, som har bragt det op til Justitsministeriet, siger Martin Preisz Gravesen, administrationschef hos Bornholms Politi.

Lige lidt har det hjulpet Søren Danig. Situationen er dobbelt ærgerlig for ham, fordi han hen over vinteren har skudt mange penge ind i at gøre træskibet fra 1913 klar til sæsonen. Lige nu til ingen verdens nytte – fordi sejladsen defineres som arrangement og ikke som rutesejlads.

– Jeg har været nødt til at hæve fra min pensionsopsparing og sætte det ind i firmaet, fortæller Søren Danig.

Hele sagen viser, at der er brug for mere konduite og mulighed for at tolke ud fra sund fornuft. Passagererne på M/S Thor står ude i den fri luft. De kan stå med stor afstand. Og de kan kort sagt sikres langt sikrere forhold end der tilbydes en flypassager på en indenrigsrute – hvor der ikke er begrænsninger.

Lad dog M/S Thor sejle.