Er prisen for høj for de ældre?

| ABONNENT | 26. MAJ 2020 • 18:15
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
26. MAJ 2020 • 18:15
Prisen er måske for høj for vores gamle, der ender i ensomhed, depression og død.

Ældre i risikogruppen lever mere end nogensinde isoleret.

Under normale omstændigheder er der plads til fællesaktiviteter, besøg af pårørende, social kontakt og samvær med andre.

I de sidste 3 måneder er adskillige gået bort i ensomhed, totalt isoleret fra omverdenen.

Især demente og ældre med psykiske og fysiske nedsatte funktionsevner. De forlader denne verden i total ensomhed. Rigtig mange sidder sammen - men alligevel hver for sig - dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned, år efter år.

Vi passer på dem ved at holde afstand til dem. Det er forfærdeligt. Umenneskeligt. Så se nu at få åbnet op for pårørendes besøg og de ældres sædvanlige aktiviteter.

Lad de gamle komme i gang med deres daglige motion.

Stolegymnastik med passende afstand. Det er så uværdigt, det der sker lige nu på landets mange plejecentre.

For husk på, at meget er slet ikke så forandret for de gamle. Til dagligt sidder de jo også på deres værelser, eller ude i spise- eller opholdsstuen, uden nogen former for social kontakt.

Vi køber ind for dem. Sætter varerne udenfor deres hoveddør. Ringer alt for sjældent. Kan ikke nå dem via facetime eller Skype. De forlader aldrig deres bopæl. De gamle er slet ikke indtænkt i nogen af regeringens scenarier. De er allerede glemt. De hudsulter om nogen.

De dør hver eneste dag uden at have været i nærkontakt med deres pårørende. Og uden overhovedet at have opfattet, hvad det er, der sker i landet for tiden? Så kære Mette Frederiksen. Det er så fint, at du skamroser landets unge, fordi de har opført sig så eksemplarisk, og de fortjener hvert eneste rosende ord. Men det gør landets gamle så sandelig også.

Derfor skal der åbnes op for en almindelig hverdag for de ældre, inden det er for sent.

Danny Christensen, Nørregade 42, Allinge

Seniorers kredsformand på Bornholm.