En tætpakket Polens-færge stævner ud af Nexø Havn. Den går ikke i dag, og ingen ved endnu, hvornår den vil gå. Arkivfoto: Berit Hvassum

Corona har kostet Nexø Havn omkring 2.000 færgepassagerer

TURISME

Coronakrisen har kostet Nexø Havn omkring 2.000 passagerer, der i normale tider ville have sejlet mellem Nexø og den polske by Kolobrzeg i tiden fra 18. april til i dag.

– Vi er oppe på 16 aflyste afgange ud af de cirka 80, der var planlagt, siger Carsten Andersen, direktør i Nexø Havn.

Carsten Andersen fortæller, at færgen til og fra Polen typisk har mellem 100 og 150 passagerer pr. afgang udenfor højsæsonen. I juli og august kommer mange afgange op på de 300 passagerer, der er det højeste antal, som færgen Jantar må sejle med.

Fordi det indtil videre kun er skuldersæsonen, der har været ramt, har de 16 aflyste afgange dermed kostet Nexø Havn mellem 1.600 og 2.400 passagerer til og fra Polen. Ikke dem alle er dog polske turister, fordi der blandt passagererne også er bornholmere, der tager en tur til Polen.

– Det betyder en del for Nexø Havn, det er helt sikkert. Og det gør det også for de tilknyttede erhverv, siger Carsten Andersen.

Færgen mellem Nexø og Kolobrzeg skulle have startet sæsonen den 18. april for så at slutte igen den 17. oktober, et halvt år senere.

I det tidsrum har op til 34.000 retursejlende i de seneste år taget turen mellem Nexø og Polen. Antallet endte på 34.000 forrige år, der var fint, mens mere blæst sidste år betød flere aflyste afgange og førte antallet af passagerer ned omkring 30.000.

Rederen vil fortsætte

På den positive side har den polske skibsreder bag ruten til Bornholm i starten af april fortalt Carsten Andersen, at han har tænkt sig at opretholde ruten.

– De står stand-by og venter bare på at måtte sejle. Og rederen fortalte mig, at han vil fortsætte. Han har lige haft færgen på værft og fået den synet og godkendt for de næste fem år, fortæller Carsten Andersen.

– I starten af april fortalte han mig, at han har opretholdt besætningen og ikke vil fyre den. Vi aftalte at mødes, når grænserne er åbne igen, siger han.

Polen har på flere punkter endnu skrappere coronarestriktioner end Danmark. Forbuddet mod forsamlinger går helt ned til to personer, og det er obligatorisk at dække næse og mund med tørklæde eller maske, når man færdes i det offentlige rum.

Den polske grænse er lukket for udlændinge, foreløbig indtil 12. juni. Med virkning fra 4. maj har de polske myndigheder dog åbnet for, at statsborgere fra Polens nabolande kan rejse ind, hvis deres ærinde har at gøre med job eller studier.

Restauranter, cafeer, barer og frisører genåbnede den 18. maj, og indkøbscentre, hoteller og kulturinstititutioner er åbnet igen med restriktioner. Teatre, biografer og legepladser er fortsat lukkede.