Dine Rømer om mandagens dom: 10.000 kroner lige i statskassen. Det er et fuldstændigt ligegyldigt beløb. Foto: Jens-Erik Larsen

To af hendes katte gik i genboens fælde – den ene er fortsat ikke kommet hjem fra skoven: Bøden er ‘et fuldstændigt ligegyldigt beløb’

Dine Rømer mistede to katte sidste år i slutningen af februar med et par dages mellemrum. Den ene, hankatten Kat, blev fundet ved en landejendom i Østermarie seks uger senere, mens den anden, Mis, aldrig er dukket op.

Kilden til kattenes pludselige forsvinden opdagede Dine Rømer, da hun en dag var oppe på sine forældres halvtag og fik et glimt ned i genboens baggård.

Her stod "den her sindssyge fælde", som hun siger om mårfælden, som genboen har erkendt at have brugt til at indfange syv katte. Kattene kørte han ud i Almindingen eller Rø Plantage, hvor de blev overladt til sig selv.

Dine Rømer mistede to katte sidste år i slutningen af februar med et par dages mellemrum. Den ene, hankatten Kat, blev fundet ved en landejendom i Østermarie seks uger senere, mens den anden, Mis, aldrig er dukket op.

Kilden til kattenes pludselige forsvinden opdagede Dine Rømer, da hun en dag var oppe på sine forældres halvtag og fik et glimt ned i genboens baggård.

Her stod “den her sindssyge fælde”, som hun siger om mårfælden, som genboen har erkendt at have brugt til at indfange syv katte. Kattene kørte han ud i Almindingen eller Rø Plantage, hvor de blev overladt til sig selv.

Mandag blev den 50-årige mand i byretten dømt for overtrædelse af dyreværnsloven. Han blev kendt skyldig i at grovere uansvarlig behandling af dyr og straffet med en bøde på 10.000 kroner.

– 10.000 kroner lige i statskassen. Det er et fuldstændigt ligegyldigt beløb, siger Dine Rømer som kommentar til dommen.

– Det er en mærkelig størrelse at gøre op i penge. Vores katte var som medlemmer af familien for os.

Dine Rømers to katte boede hos hendes forældre på Nørregade. Hendes mor, Katja Rømer, stod sidste år frem i avisen, kort inden Kat blev fundet nær Almindingen. Den vendte hjem med en knækket tand, nogle få skræmmer og med en manglende lyst til at bevæge sig uden for hjemmet den første uge.

Katja Rømer kalder handlingen, som hendes genbo har begået for “kold og kynisk. Han har udsat forsvarsløse dyr for dyremishandling”, skriver hun i en mail, hvor hun beder om, at katteejerne kommer til orde.

Let at skelne mellem vilde og tamme

Hendes datter er forundret over, at anklagemyndigheden hverken har inddraget hendes familie eller andre katteejere fra nabolaget i retssagen, og at der ikke er udsigt til nogen erstatning – i det mindste for dyrlægeregningerne, som er fulgt i kølvandet på Kats tilbagevenden.

Familien kan heller ikke genkende flere af den tiltaltes påstande, som Bornholms Tidende refererede efter retsmødet i sidste uge. Blandt andet tvivler de på, han kun har indfanget syv katte.

– Jeg tror, jeg kan komme op på 13 eller 14 stykker, der mangler, siger Dine Rømer.

Familien har kendskab til tamkatte fra to andre husstande, hvor kattene blev genkendt på de videoer, som politiet fandt på den 50-åriges telefon.

Dine Rømer har ligeledes ikke meget til overs for mandens forklaring om, at han ikke kunne se, om kattene var tamme eller vilde. Hendes to katte var begge øretatoverede, og mærkningen var så tydelig, at man kunne se den uden at skulle helt tæt på, fortæller hun.

Dog medgiver familien, at der sandsynligvis har været to vildkatte i blandt kattene, der blev sluppet løs i skoven.

– Der løb et par grimme, ukastrerede hankatte rundt, og de gik også rundt og strintede i vores forældres gård. Vi snakkede selv om at kontakte en rigtig kattefænger, men vi nåede det aldrig, for pludselig var alle kattene væk, siger Dine Rømer.

Katte fik ro

Manden forklarede sidste uge i Bornholms Tidende, at fliserne i hans gårdhave var overdækket med katteafføring, og at muren ind til genboen var fyldt med sorte spor fra poter. I retten sagde han, at han havde været på et udlandsophold op til det tidspunkt, hvor han opdagede en ekstraordinært høj katteaktivitet i sin gårdhave. Også familien Rømer bemærkede, at der i lange perioder var stille i mandens hus, og det opfatter Dine Rømer som grunden til, at kattene blev flittige gæster.

– Dyr er dyr, og har de et område, hvor de kan færdes i ro, gør de, hvad der passer dem, siger Dine Rømer.

– Mine forældre har boet i huset i 30 år, og der har aldrig været et problem med katte. Hvis nogen dyr har været til gene, så har det været måger, siger hun.

Hendes ene kat – den, der blev fundet – plejede at klatre op på tagryggen, og på den måde bidrog den til at holde mågerne væk. Katten bor dog ikke længere i byhuset, for det lå ikke til Kats psyke at blive inden for murene, og familien Rømer kunne ikke holde den på grunden. Men det er ikke, fordi Dine Rømers to katte var ulydige.

– De kommer, når man fløjter, og opfører sig nærmest mere hundeagtigt. Vi kunne gå en tur ned på havnen, hvor Kat bare ville følge efter os, fortæller Dine Rømer, som ikke mener, det kan passe, at manden satte en seddel op på sin dør, inden han begyndte at indfange katte.

På grund af truslen fra fælderne bor Kat nu på en gård i Aakirkeby hos et familiemedlem.

– Det er da skideirriterende. Han er en lækker kat med en god personlighed.

Ingen dialog

Når familien Rømer tænker tilbage på sagsforløbet, undrer de sig mest over den manglende dialog med deres nu dømte genbo.

– Vi er på intet tidspunkt blevet kontaktet af ham, siger Dine Rømer,

Nærmest enslydende lød det i sidste uge fra manden, da han – under anonymitet – udtalte sig efter retssagen:

– Jeg undrer mig stadig over, at ingen har henvendt sig til mig personligt om kattene, sagde han.

Bornholms Tidende har efter domsafsigelsen været i kontakt med den dømte mand, som fortæller, at han vil tale med sin advokat, inden han tager stilling til, om dommen skal ankes.

En central del af hans forsvar var bygget op om, at han kørte kattene ud i skoven efter aftale med en kommunal ansat, men den påstand afviste medarbejderen, der var indkaldt som eneste vidne i retssagen.

“Det er for langt ude, at man spørger BRK om råd og får en bøde bagefter”, skriver han i en besked til avisen.