De fem skorstene på Svaneke Røgeri. Foto: Jens-Erik Larsen

Bornholm er genopstået

– En ekspedition hvert andet minut!

– Tæt på rekordomsætning!

– Ved du hvad? Vi kan slet ikke få armene ned!

Uden at vi rigtigt havde tænkt på det, blev Kristi himmelfartsdag og de fire dage fri, som mange danskerne kunne indløse, en slags tryktest på hvordan Bornholm mon klarer sig den kommende sæson.

Vil turisterne rette blikket mod os, når deres fly sydpå er blevet aflyst – eller bliver de i den hjemlige navle og piller lidt i den og venter på næste sæson, inden de rejser ud igen?

Lad os bare slå fast: Vi er ikke glemt. Flere lokale handlende og spisesteder er snarere slået omkuld af opmærksomheden. Danskerne og andre turister er klar til at springe ud i de bornholmske tilbud. Og vi er klar til at gribe. Det er godt gået!

Vi tager i denne avis rundt på Bornholm og soler os i en tiltrængt lokal optur, der giver perspektiv for turismen og erhvervslivet – og livet i det hele taget.

Det er utroligt opløftende læsning.

 

Vi troede, det hele
var tabt. Så tænkte vi
os om og sundede os

 

Røgeriet i Svaneke slog dørene op sidste mandag for spisende gæster. Allerede torsdag var røgeriet nærmest lagt ned. Der var kø ud gennem porten, lød meldingen, og samlet 300 ekspeditioner lørdag.

Bid især mærke i, at mange udlændinge, bosat i København, var blandt gæsterne. Mon ikke de kommer igen til sommer og trækker flere med?

Og tilmed har vi åbenbart lært lidt i krisen – om god opførsel. For røgeriet melder, at der ingen sure miner var overhovedet, selv om der var kø.

– Det har været rigtig-rigtig godt, lyder det fra røgeriet.

Brohusets café ved Hammershus åbnede torsdag til den nye sæson med nye forpagtere efter Kadeaus kedelige konkurs. De har haft sommerfugle i maven. De er lettet nu og basker højt over borgen.

– Det er gået forrygende, lyder meldingen.

Fyldte terrasser og masser af mennesker. Og en omsætning, der allerede nu rækker ud efter nogle af de bedste dage i juli sidste år. Og i alt syv mand på arbejde.

– Det kan ikke gå helt galt, lyder konklusionen ydmygt fra Brohuset.

Vi slutter den glade rundtur på Hotel Skovly i Sorthat-Muleby. Der var i weekenden fuldt belagt med folk på mountainbike, sælgere og virksomhedsejere. Inden corona-krisen troede hotellets ejere, at de skulle have alle tiders bedste sæson. Så kom mavepusteren. Men nu kommer vendepunktet, hvor trykket fra gæsterne fik hotellet til at improvisere. For eksempel er der indkøbt en stor gasgrill, så folk selv kan lave mad.

Dette forår kan danne rammen for en af de fælles og glade fortællinger, turistbranchen og vi andre i fremtiden vil læne os op ad. Vi troede, det hele var tabt. Så tænkte vi os om og sundede os. Omstillede os og lagde nye planer. Og:

– Vi har mistet en million kroner i omsætning, men dem skal vi nok få hentet hjem igen, lyder det fra Skovly.

Lad det være ånden!