Grethe og Bjarne Nielsen har i næsten 40 år drevet Stald Byvang på Smedegårdsvej i Rønne, hvor mange piger er kommet for at være sammen med deres heste – og har haft et fristed. Forleden fik de besøg af nogle af pigerne (som i dag er modne kvinder), der overrakte dem blomster og en scrapbog som tak for tiden på stedet.

Stald Byvang: Man skal jo holde sig i form

Bjarne Nielsen har drevet hestepensionen Stald Byvang ude i bunden af Smedegårdsvej, lige uden for Rønne, siden 1981. Det var hans far, der etablerede pensionen. Her er opstaldet godt 25 heste, og Bjarne Nielsen tør slet ikke gætte på, hvor mange hesteinteresserede piger, der er kommet på pensionen gennem årene.

– Det var noget af en overraskelse, siger Bjarne Nielsen om, da han og Grethe forleden fik besøg af to af de “gamle piger”.

– Det er vildt, jo. De gav os en mappe med billeder og en masse navne på dem, der var med dengang i 1980’erne. Hvis vi havde samlet billederne fra alle årene, ville vi nok have haft 20 mapper. Byvang er en institution i sig selv. Vi er blevet et fristed, og især i denne coronatid, siger Bjarne Nielsen og fortæller om piger, der i foråret har tilbragt mange timer på stedet, mens de ventede på at komme i skole igen.

Sjældent problemer

– Her er sjældent nogle problemer. Her har ind imellem været piger, der har haft det svært, men har været trygge, når de har været her.

– Jeg har i de 40 år med pension lært meget om, hvordan man tackler børn. Bare de passer deres heste, skal jeg nok klare resten. De skal ikke muge ud, som de skal andre steder. De har fri, når de kommer her og kan gøre, hvad de vil. De bruger måske en time eller halvanden, hvor de rider, og så laver de noget andet bagefter med de andre piger, siger Bjarne Nielsen.

Bjarne Nielsen var i mange år engageret i travsport, og der er stadig nogle få travheste opstaldet på Byvang. Pensionen var mange år bare en bibeskæftigelse for Bjarne Nielsen, så arbejdsdagene var lange. Nu fylder han snart 70 år og “nøjes med” at passe de mange heste.

– Man skal jo holde sig i form, og jeg kan lige så bestille noget og tjene nogle penge. Det er en livsstil for mig. Jeg kan ikke sidde inde og bare glo. Det passer ikke til mig.