Blandt andet Sofie Amalie Andersen og Mikkel Erik Hvidberg Løkke står bag udstillingsstedet SOL. Foto: Elisabeth Krogh

Ny udstilling: Windows i kølehuset

Med udsigt til Nexø Vodbinderi, klækkeriet på Øster Flak, og – med lidt held til enkelte fiskekuttere – åbnede udstillingsstedet SOL sidste år på Nexø Havn.
I et tidligere frysehus på Sdr. Hammer viste udstillingsstedet fra sidste år en række udstillinger, og fredag blev frysehusets tunge dør skubbet til side for den første udstilling i år.
– Vi ville have åbnet i april måned, men på grund af covid-19 måtte vi udsætte den til senere, da kunstneren kommer fra Bulgarien og ikke kunne komme frem, fortæller Sofie Amalie Andersen, som sidste år tog initiativ til galleriet på havnen.
Kunstneren bag årets første udstilling, den tyske kunstner Lisa Kottkamp, kunne heller ikke selv deltage til åbningen.
– Hun kunne godt rejse ind i Danmark, men ville skulle i karantæne i to uger, når hun vendte tilbage, så hun er her desværre ikke, siger Sofie Amalie Andersen.
Udstillingen er kurateret af Sofie Amalie Andersen, der også har opsat udstillingen på vegne af kunstneren, og har i forvejen udviklet ideen til værkerne i samarbejde med Lisa Kottkamp.
Udstillingen med navnet Windows er en installation af hængende værker, eller måske rettere enkelte værker, der er installeret sammen. På samme tid malerier og skulpturer i rummet.
Både med udstillingens titel og ophængningen leger kunstneren med begrebet Windows – vinduer. Både i den konkrete forstand, vinduer vi ser ud af, og i de vinduer, vi kender så godt fra computerens Windows faner og vinduer.
– Hele baggrunden for udstillingen er ideen om et vindue. Ideen om, hvad man ser udenfor. Ideen om himlen. Det er en form for lag. Man kan se, at hun arbejder med den her dobbelte forståelse i Windows, så det både er det bogstavelige – vinduerne – men også Microsofts Windows, hvor værkerne jo er en form for faner i rummet, forklarer Sofie Amalie Andersen.
Hun tog sidste år initiativet til udstilingssteder, og været kurator for både sidste års og i års udstillinger. Men en forening med flere kunstnere står bag udstillingsstedet og til næste sæson vil en ny kunstnere være kurator.
SOL vil vise tre udstillinger mere i løbet af sæsonen.

Taget godt imod
Foreningen synes, at der er blevet taget godt mod udstillingsstedet på den utraditionelle beliggenhed i et gammelt frysehus midt på den del af Nexø havn, der stadig mest fungerer som erhvervshavn, mens de fleste andre lejere med rekreative formål mest er i havnens nordlige ende.
– Jeg synes, det er gået rigtig godt. Der er mange interesserede, og der kommer rigtig mange positive tilbagevendende gæster, men også positive udmeldinger fra folk, som har været her, og er både overraskede over, og synes, at det er spændende og anderleds, at det ligger her. Der kommer også folk forbi, der måske ikke er vant til at se samtidskunst. Så får vi lige en snak, og det er ikke nødvendigvis, at de er så interesserede i kunsten, men jeg byder altid indenfor, siger Sofie Amalie Andersen.
– Det gamle er her stadig. Det er jo sjovt, at der er den her traditionelle havnestemning, som så bliver blandet med en masse folk fra keramikskolen eller andre, som kommer, fordi de har hørt om det her.
Udstillingsstedet har på grund af et begrænset budget ikke markedsført sig så meget.
– Vi har prioriteret hundrede procent, at kunstnerne skal have løn og råd til at komme, og folk finder det alligevel. Vi er rimelig aktive på Instagram, det rammer mange, og ellers fungerer Bornholm ret godt mund til mund.
Udstillingsstedet har til formål at præsentere nyetablerede kunstnere fra ind-og udland.
Den aktuelle udstilling er støttet af Statens Kunstfond og Bornholms Regionskommune og kan ses indtil 14. juni.