Lene Rander og Annbritt Iversen på vej ud med blomsterne til Grethe og Bjarne Nielsen. Privatfoto

“Gamle piger” kom forbi med blomster: Stald Byvang er et fristed for mange børn og unge

– Vil I skrive en artikel om to mennesker, som har gjort en kæmpe indsats for unge mennesker gennem 40 år?, lyder spørgsmålet fra Lene Rander.

Lene Rander fortæller historien om, hvordan hun og 45 andre “gamle piger” fandt sammen på en facebookside med det formål at takke Grethe og Bjarne Nielsen fra Stald Byvang i Rønne for gode barndomsminder.

– Vi samlede sammen og gav dem en kæmpe buket blomster for at takke dem for det, de gjorde for os i vores barndom. På Lilliendal sagde de, at de aldrig havde prøvet at binde så stor en buket før. Vi købte også chokolade og vin og købte et gavekort til bageren, og vi lavede en scrapbog med gamle billeder. De har fortjent det, siger Lene Rander, der selv stod for overrækkelsen sammen med Annbritt Iversen, der havde taget initiativet.

– Vi er en hel masse børn og unge, der gennem tiden har haft vores gang derude. Vi har hver vores fantastiske barndomsoplevelser fra Stald Byvang. Jeg begyndte selv at komme der i begyndelsen af 1980’erne og har mine bedste barndomsminder derfra. Nogen af os havde brug for et fristed, andre for nogle ekstra forældre, siger Lene Rander.

Ingen tøsefnidder

Lene Rander mener, at de år hvor hun kom på pensionen, har været med til at forme hende som menneske:

– Jeg røg ikke eller gik til fester, for jeg var ude hos min hest, hvor jeg kunne gøre alt det, jeg havde lyst til, og der var ingen begrænsninger, så længe vi opførte os ordentligt. Vi byggede halmhytter, og jeg fik lov til at have kaniner derude. Men der var også opdragelse. Bjarne kunne ikke lide tøsefnidder, så kunne man godt blive sendt hjem. Men det var glemt, når man kom igen næste dag. Han tog sig af os allesammen, alt efter hvad der var brug for, fortæller Lene Rander, der havde part i en hest, inden hun fik sin egen hest.

– Men vi hjalp også til og fik et ansvar for hestene, som var med til at udvikle os, tilføjer hun.

Lene Rander fortæller om mange gode minder med ridelejre, dyrskue, rytteroptog, julehygge med videre.

– De holder stadig sankthans hvert år, og jeg har også som voksen været derude til det. Det er blevet en tradition for mange.

Billede fra en ridelejr, cirka 1988. Privatfoto

Det beskidte gulv

Mange minder er dukket op i forbindelse med etableringen af facebooksiden, fortæller Lene Rander.

– Vi rendte hele tiden ind for at låne telefonen for at ringe hjem. Stakkels Grethe, for hendes gulv var hele tiden svinet til…

– Der er også i dag masser af børn og unge på Byvang. Bjarne er snart 70 og muger ud hos hestene hver dag. Alt er som det var, da jeg startede derude som otteårig. Jeg er 46 i dag, siger Lene Rander.

Og svaret på det indledende spørgsmål: Jo, den artikel skriver vi gerne.