Kommunale vinduer på Ullasvej. Foto: Jens-Erik Larsen

De skal møde på kontoret i jyske og fynske kommuner – men ikke på Bornholm trods lavt smittetryk

Folk, der arbejder med administration i Bornholms Regionskommune, skal fortsat arbejde hjemmefra, selvom der umiddelbart kun er en lille risiko for at blive smittet med coronavirus på Bornholm. I Jylland og på Fyn – hvor der også er et lavt smittetryk – må offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner nu ellers godt møde ind på kontorene. Det blev alle Folketingets partier enige om i onsdags.

Sagen er imidlertid, at Bornholms sundhedsvæsen hører under Region Hovedstaden, hvor smittetrykket generelt er det højeste i landet. Region H-kommunerne får derfor ikke lov til at åbne lige så meget op som eksempelvis kommunerne i Region Nordjylland.

Det ser kommunaldirektør Johannes Nilsson dog ikke de store problemer i.

– Det er klart, at smittetrykket og situationen på Bornholm minder meget mere om jyske kommuner end de storkøbenhavnske kommuner. Omvendt er jeg også sikker på, at man kan finde mange sjællandske kommuner, der ligger i periferien og minder om Bornholm (ansatte i Regions Sjælland må heller ikke møde på arbejdspladsen, red.).

– Jeg har forståelse for, at man på Christiansborg i øjeblikket trækker nogle ret store linjer. Og vi har ikke umiddelbart tænkt os at bede om en bornholmsk særaftale i den her situation. Bornholm er underlagt Region Hovedstadens sundhedsvæsen. I andre situationer trækker vi særligt på det sundhedsvæsen, og vi ville få vanskeligt ved at argumentere for vores berettigelse til det, hvis vi nu ønskede en særaftale. Vi må være solidariske med de andre, siger Johannes Nilsson.

Allerede muligt at møde borgere

Kommunaldirektøren mener, at Bornholms Regionskommune kan give borgerne en god service, selvom en del af de ansatte fortsat skal arbejde hjemmefra. Den stadige strøm af genåbningsbekendtgørelser fra ministerier og Sundhedsstyrelsen giver nemlig mulighed for, at kommunens ansatte kan tage særhensyn til de borgere, der har brug for det.

– Ansatte har siden påske i større og større omfang kunnet mødes fysisk. For eksempel er der borgere, som kun åbner op i fysiske samtaler. Det er også svært at oplære nyansatte via telefon eller digitalt. Den slags håndholdte fysiske enkeltaktiviteter er en mulighed, som vi fortsat kan og vil benytte os af, siger Johannes Nilsson.

 

FAKTA: Få smittede på Bornholm

I lørdags steg antallet af bornholmske covid-19-smittede for første i 12 dage, og siden er der ikke fundet nye smittede.

Det samlede antal bornholmere, som er testet positiv for virussen, steg dermed lørdag fra 69 til 70, viste den daglige rapport fra Statens Serum Institut.

Langt de fleste af de smittede bornholmere vil have overstået infektionen, eftersom man i statistikken kategoriseres som rask, hvis man 14 dage efter den positive test ikke er indlagt eller død.

Bornholms Tidende kunne i mandags fortælle, at Bornholms Regionskommune er den danske kommune, hvor den tredje største andel af borgerne er blevet coronatestet.

 

Kun få kroner til hygiejne

Derudover er corona-genåbningen på Bornholm også gået hen og blevet et ressourcespørgsmål. Der er nemlig under coronakrisen blevet brugt rigtig mange penge på at højne hygiejnen. Der er simpelthen blevet gjort mere rent, og det har efterladt færre penge på kommunens rengøringsbudget for resten af året.

– En af grundene til, at vi har et lavt smittetryk på Bornholm, er, at vi har været gode til at leve op til afstands- og hygiejnekravene. I en periode har vi haft brug for væsentlig mere rengøringspersonale, end vi plejer. Derfor er rengøring nu en knap ressource – både når det kommer til kvalificeret arbejdskraft og penge. Så vi skal prioritere. I den situation skal vi vælge mellem at genåbne et tilbud til udsatte borgere eller en administrationsbygning, og der ligger vores fokus på borgeren, siger Johannes Nilsson.

Kommunaldirektøren er selv blandt dem, der ikke kan møde på arbejdspladsen. Han fortæller, at han savner både den daglige social kontakt og sit hæve-sænke-bord.

– Jeg har stor forståelse for, at mange af vores administrative medarbejdere gerne vil tilbage. Måske kommer de først tilbage til august, selvom mange gerne vil tilbage nu. Det får vi bare ikke mulighed for, siger Johannes Nilsson.

Kun Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland får lov til at åbne op for, at ansatte i den offentlige sektor igen kan møde fysisk op på deres arbejdsplads.