Lars Kærulf Møller, direktør på Bornholms Kunstmuseum. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Skarp kritik fra museumsdirektør: Betyder straks nu?

Både Jacob Bjerring-Hansen, direktør på Bornholms Museum, og Lars Kærulf Møller, direktør på Bornholms Kunstmuseum er glade for, at Folketingets partier har besluttet, at blandt andre museer må åbne “straks” – men der er et men, konstaterer begge.

– Det er dejligt, at man nu siger, at vi må åbne, siger Lars Kærulf Møller.

Jeg synes ikke,
det er professionelt
håndteret fra
ministeriets side.
Lars Kærulf Møller,
museumsdirektør

– Men Kulturministeriet, som netop har udsendt en pressemeddelelse om, hvor fantastisk det er, fortæller, at de straks vil gå i gang med at udarbejde retningslinjer for, hvordan vi må åbne.

Ja, jeg har også talt med Jacob Bjerring-Hansen, som siger det samme, altså at det er dejligt, I må åbne, men I mangler de nærmere retningslinjer?

– Ja, det er fantastisk, vi må åbne. Men jeg synes ikke, det er professionelt håndteret fra ministeriets side, for man kunne jo – i betragtning af, at der på forhånd var forventninger om, at kulturen måtte åbne – have udarbejdet de retningslinjer.

Så spørgsmålet er: Er straks nu?

– Ja, det er jo dét, hvad mener de med straks? Jeg kan da godt se det fra Folketingets side, hvor partierne kan sige, at “nu har vi reageret, øjeblikkeligt”, men så sidder bureaukratiet og er ikke helt klar. Og jeg kan da også forestille mig, at nogle af de store museer åbner med det samme og siger, at så må de komme og slå os over fingrene bagefter.

Hvad vil du konkret gøre?

– Afvente retningslinjerne, og så håber jeg, at vi kan gå i gang i løbet af næste uge. Det vil vi gøre rigtig meget for, vi havde jo oprindeligt planlagt åbningen af en udstilling med maleren Claus Johansen til den 15. maj, men rykkede den til den 30. maj. Den regner vi med er oppe at hænge til pinse, så der er endnu en god grund til at besøge kunstmuseet.

Jacob Bjerring-Hansen ligger på linje med sin kollega, når det kommer til tvivlen om, hvornår straks er:

– Vi må åbne straks, men vi skal holde øje med retningslinjerne på kulturministeriet hjemmeside, siger han og fortsætter:

– De ligger der ikke, så vi åbner, når der ligger retningslinjer klar, tænker jeg. Sådan læser jeg det, der er sket.

På Kulturministeriets hjemmeside står der ganske rigtigt blandt andet:

“Ministerierne vil straks udarbejde de nødvendige bekendtgørelser, så institutionerne kan åbne med det samme. Retningslinjer for de områder, der kan åbne, vil blive offentliggjort på Kulturministeriets hjemmeside”.

Mangler informationer

Jacob Bjerring-Hansen konstaterer, at indtil det sker, skal museerne formentlig følge de generelle retningslinjer med maksimalt 10 forsamlede.

– Så vi mangler retningslinjerne, siger han.

– Skal vi lave afmærkning af rummene og skrive, hvor mange der må være i hvert rum og så videre? Vi mangler lidt informationer, og så må det jo være de generelle retningslinjer, der er gældende.

Jeg var til genåbningen af Café 18 i Rønne forleden, og der måtte være 20 i et relativt lille lokale?

– Ja, men restauranter, cafeer og så videre har jo fået deres retningslinjer allerede, inden de åbnede.

Det korte af det lange er, at I afventer Kulturministeriets udmelding?

– Ja.

Hvor hurtigt kan I være klar, hvis vi antager, I får lov at lukke flere ind?

– Vi håber at være klar med alle vores afdelinger til pinseweekenden, som begynder fredag den 29. maj. Vi skal jo kalde folk ind og så videre.

I åbner ikke før?

– Jo, for mindre grupper … altså, det er svært at svare på, for jeg aner ikke, hvad retningslinjerne er. Dem afventer jeg. Og så gør vi os klar så hurtigt som muligt, men jeg håber altså, at alle afdelinger er oppe at køre til pinseweekenden, siger museumsdirektøren.

Jacob Bjerring-Hansen, Bornholms Museum. Arkivfoto: Jacob Jepsen