Per Rehfeldt ved drejeskiven hos Søholm. Arkivfoto

Hvor blev Per Rehfeldt af? ‘Jeg har ikke kedet mig et minut siden flytningen’

– Det var lidt af en beslutning at rykke teltpælene op og flytte til København i slutningen af januar 2002. Jeg var lige rundet 50 året forinden, og flytningen betød farvel til mit keramikværksted, til det band jeg spillede i, mit job på TV 2/Bornholm og til venner gennem årtier.

Per Rehfeldt var på Bornholm kendt for keramik, musik og journalistik. Han var blandt andet i en årrække Bornholms Tidendes lokalredaktør i Allinge-Gudhjem. Altså et kendt navn og ansigt og et menneske med mange berøringsflader. Men hovedstaden trak i ham og hustruen Inge. Det er også i København, at vi finder Per Rehfeldt, der nu er blevet 68 år – i en lejlighed ud til havnefronten i Havnegade i København. Lejligheden er siden overtagelsen i 2018 blevet endevendt, og der er kun de to yderdøre tilbage af den oprindelige lejlighed.

– Det blev til 24 år i vores nybyggede hus på Kastanievej i Gudhjem. Og næsten lige så mange år som aktiv keramiker med værksted og udstilling i huset, rigtig mange udstillinger i især Tyskland og Sverige og masser af aktivitet. Jeg var blandt andet med til at starte Kampeløkken og Kunsthåndværkerbussen og stak i øvrigt næsen i alt for meget, siger Per Rehfeldt i dag.

Flytningen til København betød et definitivt farvel til keramikken:

– Der er ikke mange penge i keramik, huspriserne i hovedstadsområdet er høje, og der skulle også lejes værksted. Og gasovn kan man ikke bare få lov til at stille op inde i København. Det var et svært og hårdt valg. Men jeg hører ikke til dem, der sætter sig ned og ærgrer sig over egne beslutninger. Jeg finder bare noget andet interessant at kaste mig over.

– Og jeg har ikke kedet mig et minut siden flytningen, fastslår Per Rehfeldt.

Føler sig hjemme

– På en måde har jeg altid følt mig hjemme i København. Og det har gjort siden dag ét, efter vi flyttede. Bornholms mørke vinterfrakke havde været ved at tage livet af mig en del gange. Jeg blev ofte både modløs og rastløs af de tomme vintergader og havde oparbejdet et påtrængende ønske om at se liv og kunne vælge og vrage i kulturudbud, siger Per Rehfeldt.

– Vi kommer til Bornholm – som turister – en gang om året. Fruen som regel en gang mere. Og når vi er på øen, så bliver de fleste dage brugt med gamle venner.

Per Rehfeldt var arbejdsløs, da han kom til København:

– Fruen havde fået job. Så for første gang i mit liv var jeg på dagpenge. Efter kort tid og jobsamtaler et par steder fik jeg lidt af et drømmejob hos Erhvervssprogligt Forbund som webredaktør. Det var en lignende stilling, jeg kom fra på TV 2/Bornholm.

– Det blev til syv år med ny web, fusion med journalisternes a-kasse og navneskift til Forbundet Kommunikation og Sprog, studentermagasin og en lang række publikationer. Så røg jeg ud i forbindelse med en større slankeproces.

Per Rehfeldt var 58 år og ledig:

– Jeg havde indstillet mig på, at jeg nok aldrig ville få et job igen og udviklede et webkoncept, som jeg ville ernære mig af. Men ganske få måneder efter var der bid. Jeg fik en fuldstændig tilsvarende stilling hos Arkitektforbundet. Tro, at jeg nev mig selv i armen.

 

Eget foto

Per Rehfeldt

68 år, bor i København

Uddannet pottemager hos Søholm.

Værkstedsassistent under Statens Åndssvageforsorg på Strøbyhus. Senere Bornholms Amt.

Støttelærer, musiklærer og vikar på Friskolen Østerlars.

Lokalredaktør på Nordbornholm og skrev også til Denne Ugens Bornholm.

Musikanmelder på Bornholmeren.

Lokalredaktør på Bornholmeren.

Selvvalgt freelance.

Lokalredaktør på Bornholms Tidende.

Skrev om arkitektur og design til Den Liberale Presse samtidig med ansættelsen på Bornholms Tidende. Og lavede også ting til Bornholms Tidendes weekendsektion.

TV 2/Bornholm. Først reporter, derefter webredaktør.

Forbundet Kommunikation og Sprog.

Forbundet Arkitekter og Designere.

 

Slut med at være pensionist

– Det blev også til syv år hos arkitekterne. Og sjovt nok med de samme forandringsprocesser, som jeg havde været igennem på det tidligere arbejde med ny web, ny identitet og nyt navn: Forbundet Arkitekter og Designere, fortæller Per Rehfeldt.

– Den 1. juli 2016 sagde jeg imidlertid pænt farvel til en super god arbejdsplads og gik på pension. Nu skulle alle mine hængepartier med mit design og musikken samles op.

– Men med de mange loppemarkeder, som jeg kommer til for at købe keramik til min samling, og efterfølgende køb af ny lejlighed, som er blevet totalrenoveret, har jeg fortsat ikke haft tid til at genoptage arbejdet med design. Der er ellers stor efterspørgsel på Åbo (som jeg designede for Søholm), og jeg har haft kontakt med et par firmaer, der er interesseret.

– I det sene forår 2018 ringende direktøren fra min tidligere arbejdsplads imidlertid og spurgte, om jeg ville begynde i en del af mit gamle job på deltid. Jeg kunne selv bestemme, hvornår jeg ville arbejde og kunne gøre det hjemmefra. Og her sidder jeg så nu hver dag og skriver igen nyheder for arkitekter og designere, konstaterer Per Rehfeldt.

Og faktisk har han travlt. For der bliver stadigvæk bygget lidt om, og så bliver der tyndet lidt ud i den store keramiksamling.

– Folk går shop-amok i disse Corona-tider. Så jeg pakker keramik nærmest hver dag, siger han.

Et par af Per Rehfeldts skåle udstillet på Svanekegaarden. Foto: Tommy Kaas

Musikken

Per Rehfeldt har har i sin fritid blandt andet dyrket musikken, og han kom med i et band fra Roskilde, Carport.

– Det blev til 12-13 gode år med en fast ugentlig øveaften og masser af private oplevelser sammen uden for øvelokalet. Det var en tradition i bandet, at alle i bandet og ægtefæller kom med til runde fødselsdage, bryllupper, kobberbryllupper og lignende. Og det var blevet til mange, da vi besluttede at stoppe i 2016.

– Vi spillede flere forskellige steder på Roskilde-kanten. Blandt andet i det gamle spillested, Paramount, der lige var blevet genåbnet. Der havde jeg sjovt nok spillet omkring 40 år tidligere med Late fra Bornholm. Og de havde stadigvæk plakaten med Late fra dengang, fortæller Per Rehfeldt.

– Så på en måde var det en ring, der blev sluttet.