Madskole kan få mere simpel betaling

Madskole kan få mere simpel betaling
Paradisbakkeskolen. Arkivfoto: Berit Hvassum.
| ABONNENT | 20. MAJ 2020 • 14:04
Af:
redaktionen
| ABONNENT
20. MAJ 2020 • 14:04
En madskole er en fin idé. I hvert fald er det i resten af landet gået sådan, at op imod halvdelen af eleverne er med fra start, når en folkeskole etablerer madskole. Og at flere kommer med senere.

Om det også går sådan i Nexø, vil komme for dagen fra august, hvor Paradisbakkeskolen får en madskole. Så eleverne selv kommer med i køkkenet og er med til at fremstille et sundt måltid til sig selv og skolens andre elever.

Men ideen med en madskole bliver måske knapt så god, hvis den også indebærer, at over halvdelen af forældrene jævnligt skal give kommunen lov til at kontrollere, hvor mange penge de tjener. Det skyldes, at deres indkomst spiller ind på, hvor mange penge hvert barn skal betale for at få skolemad gennem madskolen.

For kommunen er det også besværligt. For metoden vil give en masse arbejde med at spørge en masse forældre, hvad de tjener – og derefter indtaste svarene i et skema, der til sidst vil vise, hvad hvert barn skal betale for madordningen.

Ikke desto mindre valgte kommunalbestyrelsen den fremgangsmåde, da den i november 2017 godkendte at sætte madskolen på Paradisbakkeskolen i gang. Men lige før starten på madskolen skal gå i august, ser det nu ud til, at det hele bliver noget mere simpelt.

Hvor forældrene først ville blive delt ind i seks indkomstgrupper og seks forskellige egenbetalinger til madskolen, ser det nu ud til, at der kun bliver to indkomstgrupper og derfor to priser for mad fra madskolen, afhængigt af forældrenes indkomst.

Det vil blive afgjort onsdag, hvor kommunalbestyrelsens økonomiudvalg skal tage stilling til en idé om at gøre at gøre forældrenes betaling mere simpel.

Mange vil slippe billigere

Efter den nye plan bliver prisen i stedet 10 kroner pr. måltid for elever fra hjem med en samlet husstandsindkomst på under 320.220 kroner om året – og 15 kroner for børn, hvis forældrene tjener mere end 320.220 kroner. Det vil betyde mindre kontrol med, hvad forældrene tjener.

For omkring halvdelen af forældrene på Paradisbakkeskolen vil det betyde, at madskolen bliver billigere, end der først var lagt op til. Fire ud af ti forældre stod i den første betalingsmodel til at skulle betale 27 kroner pr. måltid. Hver tyvende havde udsigt til at skulle betale 20 kroner, hvor begge grupper nu vil kunne få deres barn med i madskolen for kun 15 kroner om dagen.

For lige under hver tredje vil madskolen derimod blive dyrere at komme med i. 11 procent af børnene kunne komme gratis med, hvis man brugte den oprindelige betalingsmodel, og for hver femte elev ville prisen blive 5 kroner om dagen. For begge de grupper kan prisen nu i stedet blive 10 kroner om dagen.

Regionskommunens Center for Skole regner med, at den nye måde at beregne prisen vil få flere elever på Paradisbakkeskolen med i madskolen.

"Forventningen er, at en lavere fast pris vil bevirke, at flere af skolens elever får mulighed for at deltage i spisningen allerede fra første år. Skole og skolebestyrelse forventer en tilslutning i første år på cirka 50 procent af skolens elever, og vil arbejde for at skabe en gradvis øgning i antallet af spisende elever", hed det i den gennemgang af sagen, som økonomiudvalget havde foran sig.

Kommunen betaler godt og vel en million kroner om året som driftstilskud til den kommende madordning på Paradisbakkeskolen. I begge betalingsmodeller vil madskolen løbe rundt for skolen, hvis antallet af deltagende elever bliver som forventet.