Christina Andreasen og Christian Heide Petersen står bag Kalas. Arkivfoto: Allan Rieck.

Kalas-familien er drevet af fællesskab

Familien bag iscaféen Kalas har drevet virksomhed i Sandvig i omkring 10 år. Det, der startede som en deltidsvirksomhed med at køre minigolfbanen i Sandvig, udviklede sig med årene til først en populær iscafé, siden til bådfartsvirksomheden Boating Bornholm, og nu etablerer familien endnu et ben i forretningen.

Familien udvider til Tejn Havn, hvor den er ved at lave endnu en iscafé, og sideløbende vil skabe skabe en faciliteringsvirksomhed, som etablerer Bornholms første maritime formidlingsplatform i det tidligere isværk. Faciliteringsvirksomheden skal blandt andet gøre det attraktivt for havinteresserede at lære mere om verden under havet lige ude i vores eget farvand, og samtidig give bedre muligheder for forskere at studere Østersøens biologi.

Ejerne bag Kalas, Christina Andreasen og Christian Heide Petersen, købte i maj sidste år det gamle isværk på Tejn Havn af regionskommunen, da de i et stykke tid havde ledt efter en mulighed for at finde et større sted til at producere den is, de sælger i caféen i Sandvig. Men den plan er nu faldet lidt i baggrunden i forhold til nogle af husets andre muligheder.

– Vi har rigtig travlt i iscaféen i højsæsonen. Tanken var at lave isen et andet sted med mere plads, men i virkeligheden er der måske ingen af os, der har rigtig meget lyst til at stå ude bagved i en fabrik i et eller andet industriområde og producere al isen. Det lyder måske lidt forkælet, men jeg kan rigtig godt lide at stå i køkkenet på caféen i Sandvig og lave is, hvor jeg har havudsigten, siger Christian Heide Petersen.

Mere liv

Når der er tryk på forretningen i højsæsonen, har caféen åbent fra 11 til omkring klokken 22-23 hver dag med ni mennesker på arbejde ad gangen. Formålet med at udvide caféen til Tejn Havn er at skabe mere liv på havnen og få et produktionssted, hvor der er mere plads. Forhåbentlig kan den ekstra café også tage noget af trykket på caféen i Sandvig, hvor de til tider må løbe rigtig stærkt, forklarer Christian Heide Petersen.

Isværket kommer altså til at rumme flere forskellige tiltag, når huset står helt færdigt. Christian Heide Petersen regner med at café-delen vil være færdig i foråret 2021, og derfor først for alvor klar til at åbne til sæsonen næste år.

Bygningen skal gennemrenoveres, og der skal blandt andet trækkes strøm og vand. Renoveringen er budgetteret til at koste i omegnen af 1,6 millioner kroner. Hos Kalas håber man, at de penge vil kunne skabe et hus, der kan være med til at gøre Tejn Havn til et attraktivt sted for besøgende og erhvervsdrivende.

– Da vi overtog minigolfbanen i Sandvig i 2010, var det næsten det eneste, der på det tidspunkt var tilbage i byen. Der var rigtig meget, der lukkede, og der var nogen, der kaldte byen en død sild turistmæssigt. Med årene har vi været med til at kunne se en transformation af Sandvig, der er mere levende i dag. Tejn har i forvejen flere iværksættere og en borgerforening, der er meget engagerede og er rigtig god til at støtte op om nye tiltag, så der er rige muligheder for udvikling i Tejn. Det håber vi, at huset her kan være med til at realisere, siger Christian Heide Petersen.

Fællesskab i Tejn

– Hvis man kan se, at der kommer flere folk på havnen, så vil man også være mere interesseret i at komme hertil som iværksætter, lyder det fra Marie Helene “Miller” Birk, der sammen med Kalas-sønnen Magnus Heide Andreasen skal drive formidling af Bornholms marinemiljø fra Isværket.

Sammen håber folkene bag isværket, at huset vil kunne danne ramme om fællesskabet i Tejn, ligesom de kender det fra caféen i Sandvig, for netop fællesskabet er det, der driver Kalas-familien og deres iværksætterlyst.

– Vi oplever en stor begejstring og hjælpsomhed fra lokalsamfundet. Det var ikke noget, vi havde set komme i så stor grad, dengang vi startede med at køre iscaféen. Det er enormt berigende. Det, der driver os, er samværet med de lokale. At få en idé og udvikle den sammen med andre, siger Christian Heide Petersen.