Et halvt århundrede med maskinerne: Det er svært at finde en afløser

Et halvt århundrede med maskinerne: Det er svært at finde en afløser
Jakob Jensen, ejer af Granhøj Landbrugsmaskiner, fylder 70 år i dag den 20. maj. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 20. MAJ 2020 • 10:22
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
20. MAJ 2020 • 10:22
– Jeg har stadig mod på det, men jeg er også nødt til at være realistisk. Det optimale havde været, at der stod en klar til at tage over, men man står ikke i kø for at blive maskinhandler, siger Jakob Jensen, ejer af og direktør for Granhøj Landbrugsmaskiner i Østermarie.

Jakob Jensen fylder 70 år i dag, onsdag den 20. maj, så et generationsskifte har været et naturligt tema i de senere år. Men indtil videre fortsætter Jakob Jensen og ser, hvilke muligheder, der vil åbne sig, og han erklærer sig som optimist.

Jakob Jensen kommer fra Hintzegård i Ibsker. Gården har været i familiens eje i 450 år, og Jakob Jensen har ejet den siden 1986. Så det lå nærmest i kortene, at han skulle være noget ved landbruget. Den første plads på landet blev hos den senere landbrugs- og fiskeriminister Niels Anker Kofoed på Knarregård.

På Granhøj siden 1969

Jakob Jensen begyndte i 1969 som traktorfører på Granhøj. Han er her stadig, nu som ejer af en virksomhed, der på mange måder er en helt anden end den, han kom til for 51 år siden.

– Da jeg startede her, var det en maskinstation, og vi havde landmændene i nærheden af Granhøj som kunder. Vi havde vores eget værksted, hvor vi reparerede vores egne maskiner. Men så begyndte vi at lave lidt for naboer og andre, fortæller Jakob Jensen.

I 1989 stod han ved en skillevej:

– Der var to muligheder på grund af firmaets økonomiske problemer. Enten skulle jeg finde et andet arbejde, eller også skulle jeg overtage virksomheden.

– Vi solgte lidt traktorer dengang, men vi var ikke nogen mærkevareforhandler. Men så i 1993 fik vi tilbudt Massey Ferguson-forhandling. Jeg vurderede, at vi med den teknologiske udvikling ikke kunne klare os med bare at være en lille smed på landet. Vi var nødt til at få noget mere pondus. Det har så siden udviklet sig med, at vi har fået to andre mærker, Fendt og Valtra. Alle tre mærker ejes af den samme amerikanske koncern, fortæller Jakob Jensen.

Man må følge med

Udviklingen i landbruget kræver større og mere specialiserede maskiner, og på Granhøj må man følge med. Det kræver både veluddannede medarbejdere og god plads. Flere gange er der blevet bygget til på hovedsædet på Dyndevej.

Granhøj i dag er først og fremmest en maskinhandel og en service- og reparationsvirksomhed. Der er desuden en butik, hvor man sælger værktøj, arbejdstøj, motorsave, plæneklippere med videre.

– Da jeg begyndte her, var virksomheden en stor maskinstation. Men det var maskinhandelen, der interesserede mig mest, og så har det udviklet sig på den måde. Det er blevet så specialiseret, at jeg kunne se, at hvis vi skulle overleve, skulle vi gøre noget andet. Vi laver i dag stort set ikke noget maskinstationsarbejde. Vi har stadig et par traktorer og en rendegraver. Vi har to ældre mejetærskere og har nogle få faste kunder, vi tærsker for, fortæller Jakob Jensen.
 

14 medarbejdere

Virksomheden Granhøj blev etableret i 1958 som en maskinstation.

Hovedaktiviteten er i dag salg af landbrugsmaskiner samt service og reparation.

Granhøj har 13-14 medarbejdere.

 

Han trives i Bølshavn

Jakob Jensen og familie boede på Granhøj i en årrække, men flyttede i 2007 til Bølshavn:

– Det har vi aldrig fortrudt. Det er et fantastisk sted at bo. Jeg har en lille jolle, så jeg kan komme ud at fiske, når vi ellers må, siger Jakob Jensen, der er formand for Bølshavn Borgerforening.

Han har tidligere været engageret i politik, hvor han sad i kommunalbestyrelsen i Allinge-Gudhjem. Han er stadig med på organisatorisk plan i Østbornholms Venstre.

– Vi har to børn. De bor begge ovre. Ingen af dem vil overtage Granhøj, men jeg har det fint med, at de har fundet deres plads i livet.

Børnene og de tre børnebørn er hjemme til fødselsdagen, men alle større festligheder er udsat på grund af coronaen.