Der bliver ikke nogen fernisering, når Grønbechs Gård åbner udstillingerne den 8. juni. Her er det papirklipper Ane Cecilie Mogensen ved en af sidste års ferniseringer. Arkivfoto: Allan Rieck

Stille åbning med nyt café- og butiksområde

KULTUR

På Grønbechs Gård havde man håbet på at kunne åbne i sidste uge, men kunsthåndværkercentret i Hasle må vente til næste fase, hvor museerne får lov til at åbne den 8. juni.

– Det er irriterende, men der er ikke noget at gøre ved det, siger centerleder Mai Ørsted.

Helt stille har der nu ikke været på Grønbechs Gård i forårsmånederne. For man er begyndt året med at bruge nogle penge på at etablere et nyt café- og butiksområde for at kunne satse lidt mere på den del.

Centret havde en god sæson i 2019 med et fint besøgstal og overskud, så der er lidt at tære af. Men de økonomiske udsigter i 2020 er det sværere at sige noget om.

– Vi kan som tvangslukket få lønkompensation og godtgjort tabt omsætning, og vi har fået min løn dækket ind for to måneder, oplyser Mai Ørsted, der regner med en stille sæsonstart.

– De gæster, der plejer at komme om foråret, er typisk ældre mennesker på busrejser, og de er alle aflyst. De lange weekender med skæve helligdage når vi heller ikke at få med, så jeg tror først, at vi begynder at se folk for alvor, når skolesommerferien starter. Men så håber vi også, at vi bliver lagt ned af danske, tyske og skandinaviske gæster, siger Mai Ørsted.

Fordel med stort hus

Men I må vel regne med, at der bliver nogle restriktioner for, hvor mange gæster, I må lukke ind?

– Det er meget sjældent, at vi har store mængder mennesker samtidig, og jeg tror ikke, at det bliver noget problem i udstillingerne. Det er mere i cafeen, at folk kan samles, og hvor vi skal sørge for, at der bliver holdt afstand, siger Mai Ørsted.

 

Vi vil ikke stimle folk sammen

 

Udstillingerne i Grønbechs Gård er spredt over et stort hus med flere udstillingssale.

To måneders udsættelse af sæsonstarten har givet nogle udfordringer med de planlagte udstillinger. Mai Ørsted oplyser, at det i dialog med kunstnerne er lykkedes at rykke langt de fleste udstillinger, således at man starter senere, men at udstillingerne til gengæld kommer til at hænge længere.

– I stedet for at skifte udstillinger ved sankthans, skifter vi midt i juli. Og de udstillinger, der kommer midt i juli, står sæsonen ud. Det kan lade sig gøre nu, hvor glasbiennalen ikke kommer i år, siger Mai Ørsted.

Det bliver en sæsonstart uden den sædvanlige fernisering, hvor kunstnerne fortæller gæsterne om deres udstillinger.

– Nej, vi vil ikke stimle folk sammen. Vi kan måske gøre det, at vi holder en finissage i stedet for, hvor man kan møde kunstnerne, før de skal tage udstillingerne ned, siger Mai Ørsted.