Regeringen vil gøre affaldssortering ens for alle

| 18. MAJ 2020 • 06:33
Af:
ritzau

18. MAJ 2020 • 06:33
Affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, og det skal ske med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer.

Det mener regeringen, der kommer med forslaget som en del af en klimahandlingsplan, som skal bringe Danmarks udledning af drivhusgasser ned.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) skal affald sorteres på samme måde, uanset om det i hjemmet, sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum.

– Det handler om, at hvis vi skal genanvende og genbruge mere, skal vi også sortere mere.

– Det, ved jeg godt, er en stor opgave at bede om. Til gengæld skal vi så sikre, at det rent faktisk nytter noget at sortere det. At det er med til at gøre en grøn forskel. For så tror jeg, at rigtig mange danskere gerne vil være med, siger hun.

Borgere sorterer i dag mellem tre og otte forskellige typer affald. For størstedelen gælder det fem til syv typer, alt efter hvilken kommune man bor i.

Det er nemlig den enkelte kommune, der bestemmer, hvordan og hvor meget affald, der sorteres.
 

Affald på Bornholm

På Bornholm har man ikke – som i andre kommuner – ruminddelte affaldsspande, men affaldsselskabet Bofa har tidligere meldt ud, at der fra 2021 skal sorteres mellem madaffald, plastik og glas.

Bornholm arbejder desuden hen mod visionen "Bornholm viser vej – uden affald 2032".

 

Derudover er der også forskel på, om sortering er tilgængeligt, hvor man bor, eller om man eksempelvis skal køre til en genbrugsstation.

– Vi kan se på tværs af kommunerne, at der er utrolig stor forskel på, hvor meget vi sorterer, og hvordan vi sorterer.

– Det er lige præcis det, vi skal lave om på, så vi brænder mindre plastik af og genanvender mere, siger Lea Wermelin.

Helt konkret ønsker regeringen ti forskellige typer: mad, papir, pap, metal, glas, plast og restaffald. Men også fødevarekartoner, tekstil og farligt affald skal være en del af systemet.

For at gøre det tilgængeligt for en enkelt husstand, vil regeringen desuden have, at der skal være valg om affaldsspande med plads til to typer affald.

Og så skal piktogrammer påsættes, der tydeligt forklarer, at en æggebakke eksempelvis skal i pap-containeren.

Tiltaget er vigtigt, hvis Danmark skal nå målet om 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030, som blev besluttet med klimaloven i efteråret sidste år, siger miljøministeren.

For ifølge regeringens beregninger vil forbrændingsanlæggene stå for 1,5 millioner ton CO2 i 2030, hvis det ikke lykkes at genanvende mere affald.

Det svarer til 3,6 af de nationale udledninger i 2030, lyder det.

Spørger man Signe Munk, der er klimaordfører i SF, er et fælles system en god idé, men der skal mere til.

– Når man skal gøre affaldssektoren i Danmark grønnere, er det bare et element.

– Det er enormt vigtigt for os, at man også tager fat på de andre elementer, lige fra produktion til håndtering af affald, siger hun og efterspørger blandt andet en slutdato for affaldsforbrænding.

Lea Wermelin vil sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S) præsentere flere tiltag for affaldssektoren på et pressemøde mandag klokken 11.30.