Informationsmødet om Genstart Erhverv i Gadeplan følges ugen efter op af direkte møder mellem virksomheder og konsulenter, for det er vigtigt, at projektet tidligt giver værdi til deltagerne, siger erhvervschef Christa Lodahl, Business Center Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum

Coronakrisen vendte virkeligheden på hovedet for Bornholms erhvervschef

Dagens navn: Først kom der ti måneder, hvor hun lærte kolossalt meget nyt. Så kom coronakrisen og vendte hele virkeligheden på hovedet. Det første år som Bornholms erhvervschef har ikke været kedeligt for Christa Lodahl, der netop har fejret sit første lille jubilæum i jobbet.

Hvordan har dit første år som erhvervschef været?

– Overordnet har det været godt. Men det har også været en stejl læringskurve, for der har været mange nye ting, som jeg skulle sætte mig ind i.

– Jeg er blevet meget klogere, siden jeg startede. Der er sket meget, og udgangspunktet for stillingen er også blevet et andet. Jeg har lært enormt meget, for jeg har ikke arbejdet med det offentlige før. Det er noget af en omstilling, når man kommer fra den private sektor.

Hvad har overrasket dig mest i jobbet?

– Det mest overraskende har været, hvor omfangsrigt det er, og hvor meget man kommer ind over som erhvervschef.

– Erhvervslivet har hele tiden været i fokus, men Business Center Bornholm dækker hele erhvervslivet, så det er lige fra at udvikle kunsthåndværket til rammerne for offshore-industrien til de nye havvindmøller. Og så er der også Tilflytterservice.

– Meget falder ind over ens bord, og i starten var det svært at se, hvad man skulle prioritere. Jeg er nok også typen, hvor der gerne skal ske noget, så jeg har meget haft ja-hatten på, og jeg skal stadig arbejde med at prioritere.

– Det er jo positivt, at mange gerne vil have os med i det ene og det andet. Men hvis det ikke er til gavn for virksomhederne, skal jeg ikke med.

Hvordan har coronakrisen påvirket dit arbejde?

– Vi har skullet omstille os hurtigt ligesom alle andre. Der har været meget stor efterspørgsel efter vores arbejde, så vi har skullet lægge om, så vi er til stede der, hvor virksomhederne har brug for os.

– Vi har prøvet at være på forkant, mens nogle i starten måske nok lidt benægtede alvoren i situationen. I starten var der jo en choktilstand derude, og det var lidt som at være psykolog og yde krisehjælp.

– Vi har prøvet at hjælpe virksomhederne med at lægge en plan, og den seneste måneds tid har vi haft meget mere fokus på udvikling.

Hvad skal Bornholm gøre for at komme bedst gennem krisen?

– Det er et rigtig godt spørgsmål. Vi skal i hvert fald erkende, at vi er på vej ind i en ny virkelighed. Vi skal ikke gå tilbage og tro, at det bliver det samme som før.

– Mange siger “Når vi nu kommer tilbage…”, og det tror jeg ikke, at vi gør. Vi har fået nye vaner, og mange ting kommer til at se anderledes ud. For nogle har krisen også været en øjenåbner for, at de skal gøre nogle ting anderledes.

– Vi skal udvikle os ud af krisen, og vi skal understøtte virksomhederne alt det, vi kan. Jeg tror også, at man mange steder har fået øjnene op for, at det der vigtigt, at vi har en god erhvervsservice.

Hvad laver du, når du ikke er erhvervschef?

– Så hygger jeg mig med min familie og mine tre børn. Vi har købt en dejlig gård udenfor Svaneke, og vi er meget ude med børnene.

– Jeg bruger også en hel del tid på heste sammen med mine to ældste døtre. Både Agnes og Dagmar rider, og jeg gik faktisk hen og blev ridelærer for det hold, som de går på. Fordi jeg alligevel var der så meget.

 

Christa Lodahl:

39 år, erhvervschef i Business Center Bornholm.

Tidligere ansat i ni år i Ørsted, heraf seks år som leder.

Opvokset i Nexø, bor udenfor Svaneke.

Gift med Thomas, mor til Agnes, Dagmar og Elly-Marie.