Uden tyskere vil mange sommerhuse stå tomme uden for den danske industriferie i uge 29-31 fortæller Sol og Strands lokale bureauchef, Per Ole Petersen. Foto: Sol og Strand

Sol og Strand håber på åbne grænser før pinse: Tyskernes betydning er stigende på Bornholm

Andelen af udenlandske gæster i de bornholmske sommerhuse er vokset de seneste år. Fra at danskere tidligere har stået for 60 procent af reservationerne hos Sol og Strand, er fordelingen nu næsten 50-50. Langt størstedelen af udlændingene er tyskere, fortæller bureauchef Per Ole Petersen, som bekymret går juni i møde, hvis grænserne fortsat skal være lukket.

Han mener, at Tyskland bør prioriteres, da det er et land, “der – som Danmark – har styr på smitten”, som bureauchefen udtaler i en pressemeddelelse Sol og Strand har udsendt.

– Det er mest Tyskland, jeg er optaget af. Vi har ganske få svenske lejere. Den svenske krone er lav, og vi kan godt mærke, at den norske har fået et nyk ned, siger Per Ole Petersen til Bornholms Tidende.

45 procent fra Tyskland

Han mener, at den forbedrede færgeforbindelse mellem Rønne og Sassnitz, hvor Bornholmslinjen for øjeblikket har aflyst alle afgange, samt renoveringer af mange bornholmske sommerhuse er årsagen til tyskernes stigende rejselyst. 45 procent af samtlige feriehusreservationer kommer fra tyskere.

Danskernes interesse for at tage i sommerhus uden for de populære juli-uger er ikke massiv nok til at lukke hullet efter de mistede udenlandske overnatninger, så en genåbning af grænsen til Tyskland inden forsommeren vil derfor få stor betydning.

I lyset af Folkemødets aflysning bliver juni under alle omstændigheder helt anderledes for turistbranchen og feriehusudlejerne.

– Løbet omkring Folkemødet er kørt, men vi kan stadig nå at sikre indtjening ved at give de udenlandske gæster lov til at komme til Bornholm. Jeg håber derfor på en snarlig åbning af den danske grænse, og jeg glæder mig over, at flere partiledere nu udtrykker velvilje overfor at lade turister med et lejebevis komme til Danmark, siger Per Ole Petersen.

En ophævelse af grænselukningen, håber han, kan blive virkelighed allerede i maj, så tyskere kan besøge Bornholm i pinsen om to uger.

Dansk højsæson

Mens sommerhusene er svære at fylde i juni, august og efteråret uden tyskere, er den danske efterspørgsel stor nok til at sikre en højsæson med fuld belægning.

– Uge 29, 30 og 31 er helt udsolgt. Rigtig mange spørger på uge 29 og 30, og jeg er glad, hver gang vi finder et nyt hus til udlejning. Og det sker faktisk, at der er nye udlejere, der melder sig for tiden, siger Per Ole Petersen.

 

Bred samfundsbetydning

En turist bruger omkring 750 kroner i døgnet.

Heraf går en tredjedel til overnatning, mens resten går til indkøb, shopping, restauranter, oplevelser.

Kilde: Per Ole Petersen, Sol og Strand