Tilværelsen her var mere tiltalende end i København, siger Søren Danig. Foto: Jens-Erik Larsen dagens navn

‘Det er tæt på at være verdens bedste arbejdsplads’

De seneste år har det lokale havnekor i Gudhjem sunget os ud, når jeg har sejlet min første tur. Det kan være, de gør det, når vi sejler ud igen.

DAGENS NAVN: Søren Danig ejer Lehnsgaard Rederi, som driver passagerbåden M/S Thor, der normalt sejler i rutefart mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne. Lige nu ligger skibet stille på grund af forsamlingsforbuddet under coronakrisen.

Hvorfor flyttede du til Bornholm?

– Vi flyttede herover i 2016, da vi købte Lehnsgaard. Vi synes, tilværelsen her var mere tiltalende end i København, hvor vi boede før. Vi er altid kommet her meget om sommeren, og da Lehnsgaard var til salg, var det ikke til at lade være.

Hvor længe har du haft Lehnsgaard Rederi?

– Det startede vi i 2017, da vi overtog M/S Thor, og så sejlede jeg første sæson i 2018.

Hvorfor startede du Lehnsgaard Rederi?

– Det var fordi den tidligere ejer gerne ville sælge, og min datter Emilie havde sejlet med den nogle somre, og så syntes han, jeg skulle købe den. Han havde forstået, at jeg havde papirerne til det. Jeg havde tidligere sejlet Christiansøfarten flere år tilbage, så han mente godt, jeg kunne overtage Thor.

Hvad er det ved sejlads, der tiltrækker dig?

– Det går helt tilbage, da jeg som dreng kom hos min bedstemor i Gudhjem. Jeg fik lov at sejle med Christiansøfarten og fik lov at stå og styre skibet. Så fik jeg smag for at være til søs og tog senere på søfartsskolen og blev uddannet skibsfører i A.P. Møller Mærsk. Det er tæt på at være verdens bedste arbejdsplads, når man ligger og sejler mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne, som jeg gør i dag. Der er den smukkeste udsigt, der er glade mennesker ombord og det er et stille og roligt job.

 

Søren Danig
57 år
Gift med Inge Lise Danig og bor på Lehnsgaard i Østerlars.
Uddannet skibsfører og sidenhen skibsingeniør.

 

Hvad er din bedste sejloplevelse?

– Der er mange. Det har jo meget at gøre med, hvem man sejler sammen med. Jeg sejlede på et tidspunkt på skibet Nordkap, og det er nok den bedste udmønstring, jeg har haft. Der var en fantastisk besætning, og vi havde et godt sammenhold. I dag er de bedste sejloplevelser de dage, hvor der er havblik. Dem havde vi specielt mange af forrige år, det er jo her i maj, hvor det tit er rigtig flot og vindstille. Det er de dage, hvor havet er spejlblankt, og hvor man kan se bunden, der virkelig gør en høj, når man kommer hjem fra arbejde.

Hvordan skal sæsonstarten fejres, når du må sejle med passagerer igen?

– Det har jeg faktisk ikke tænkt nærmere over, men det kan da godt være, vi laver noget festivitas ud af det. De seneste år har det lokale havnekor i Gudhjem sunget os ud, når jeg har sejlet min første tur. Det kan være, de gør det, når vi sejler ud igen.