Slut med skanninger uden partner: 'Det har bestemt ikke været sjovt'

Slut med skanninger uden partner:  'Det har bestemt ikke været sjovt'
Ledende jordemoder Rie Rømer Jensen. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 13. MAJ 2020 • 22:02
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
13. MAJ 2020 • 22:02
SUNDHED

Kommende forældre kan nu begge være til stede ved skanningerne på hospitalet. Siden marts har partneren – eller en anden voksen ledsager – ellers ikke haft lov til at sidde ved den gravides side ved de to skanninger, som finder sted omkring henholdsvis 12. og 20. uge af graviditeten.

– Det har bestemt ikke været sjovt for partneren, siger ledende jordemoder på Bornholms Hospital, Rie Rømer Jensen om det tvungne fravær.

– Det er jo til skanningerne, at fædrene får mest ud af det. Det er synd og har påvirket dem rigtig meget, så vi er glade for at kunne sige, at der endelig er mulighed for at komme med til skanningerne, siger hun til Bornholms Tidende.

Hospitalet opfordrer vordende forældre til at komme lige til undersøgelsens start.

Med på mobilen

I praksis har de fleste par sørget for, at partneren har fået beskeden om, hvorvidt der er en dreng eller pige på vej, via Facetime samtidig som moderen, fortæller Rie Rømer Jensen.

Den kommende mor skal fortsat tage alene til alle møder med jordemoderen.

– Jordemoderkonsultationerne er mere kvindeligt bløde, hvis man kan formulere det sådan, og der er mere samtale. Der er også nogle mænd, som meget gerne vil med til dem, men de vil helst med til skanningerne, siger Rie Rømer Jensen.

Alle jordemoderkonsultationer indtil 30. graviditetsuge har siden 23. marts foregået over telefon, og frem til 1. juli vil den første konsultation med jordemoderen fortsat ske via telefon.

– Men fra 8. juni kører vi kontrollerne i 28.-29. uge med fysisk fremmøde. Og fra 1. juli håber vi, at det bliver normalt igen. Vi har lukket lidt op nu, og jeg tænker, vi bliver ved med at lukke gradvist op, siger Rie Rømer Jensen.

Anderledes fødsler på Bornholm

Ved selve fødslen har partneren haft lov til at være stede under hele coronakrisen. På Bornholms Hospital er linjen ikke lige så striks som i hovedstadsområdet.

– I resten af regionen har man kun partneren med, fra der er aktiv fødsel – det vil sige, når der er gode, kraftige veer. Sådan har vi ikke gjort her. Vi har haft partneren med, fra de kommer ind til fødslen, uanset hvor langt de er, fortæller Rie Rømer Jensen.

Alle gravide bliver podet op til indlæggelsen inden fødslen for at sikre sig, at hun ikke er smittet med covid-19. Hvis testen afslører smitte, skal der foretages særlige foranstaltninger.

– Det har vi heldigvis været forskånet for. Hverken vores gravide eller partnere har været i nærheden af nogen med smittefare, siger Rie Rømer Jensen.

Poder I også partneren inden fødslen?

– Manden kan vi holde en meters afstand til, så derfor giver det ikke mening at pode ham. Jordemødrene har jo værnemidler på – både masker, forklæder og handsker – til alle kontakter, siger Rie Rømer Jensen.